Hlavní obsah

Sparťanu Preciadovi hrozí dlouhá stopka. Nemusí hrát ani v klíčovém derby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalista pražské Sparty Ángelo Preciado se ve čtvrtek dozví trest za zkrat v nedělním utkání proti Mladé Boleslavi. Dá se jen odhadnout, jak přísná na něj disciplinární komise bude. Hrozí ale, že ekvádorský bek přijde například o klíčové derby v nadstavbě.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Vyloučený Ángelo Preciado ze Sparty v duelu s Mladou Boleslaví.

Článek

„Správně vyloučen. Jednalo se o hrubé nesportovní chování,“ uvedla v pondělí komise rozhodčích o vyloučení Preciada. Ten skončil po jednom ze soubojů v 59. minutě na zemi, ohnal se loktem a trefil Bensona Sakalu do stehna. Viděl červenou, nedohrál a dá se očekávat, že Spartě bude opět několik duelů chybět.

Třízápasovou stopku totiž dostal začátkem března za kopnutí do slávisty Jana Bořila. Trest si odpykal a naskočil do semifinále MOL Cupu v Opavě. Jenže návrat na ligové trávníky „ozdobil“ červenou kartou s Boleslaví. „Neakceptovatelné, budeme to řešit interně,“ vyřkl po utkání trenér Sparty Brian Priske.

Recidiva Preciadovi při rozhodování disciplinární komise rozhodně nepřidá, spíše naopak. Na druhou stranu Sakala zákrok evidentně přihrál. Intenzita nebyla ze strany Preciada nikterak vysoká, což ho samozřejmě neomlouvá. Také nezapomeňme, že podle komise rozhodčích měl jít předčasně do sprch i v podzimním derby po zákroku na Lukáše Provoda.

Zdroje Sport.cz se shodují, že rozhodovat se pravděpodobně bude podle prvního bodu paragrafu 48. „Kdo se v souvislosti s utkáním dopustí tělesného napadení soupeře, spoluhráče, trenéra nebo jiné osoby cloumáním, vražením, udeřením anebo jiným podobným způsobem, a pokud byl anebo měl za to být při utkání vyloučen podle pravidla č. 12 Pravidel fotbalu, bude potrestán zákazem činnosti až na dva měsíce nebo peněžitou pokutou až do výše 25 000 Kč.“

Dva měsíce? Tedy do konce sezony, byť krajní hranice by byla až moc přísná. Do konce základní části zbývají tři kola, do nich už Preciado s největší pravděpodobností nezasáhne. Spartu následně čeká nadstavba, v jejím druhém kole, o víkendu 11. a 12. května, sehraje zřejmě klíčový zápas v boji o titul. Derby buď doma, nebo v Edenu.

Půjde zřejmě o pátý zápas od udělení trestu, v případě zařazení finále MOL Cupu na začátek května o šestý. Rozhodně nelze vyloučit, že disciplinární komise sáhne až sem. Jak bylo zmíněno, přitěžujících okolností je více. Na druhou stranu při trestu za Bořila disciplinární komise rozhodovala podle paragrafu 48, ale bodu tři, kde se mluví o „zvlášť hrubém“ chování.

Připomeňme ještě podobné případy z aktuální sezony. V srpnu udeřil sparťan Adam Karabec loktem do obličeje karvinského Dominika Žáka, který jej atakoval. Od sudího Jana Machálka nejprve dostal jen žlutou kartu. Po zásahu videorozhodčího a zhlédnutí opakovaných záběrů ale hlavní arbitr domácího hráče vyloučil. Zákrok byl klasifikován rovněž jako hrubé nesportovní chování a Karabce stál tři utkání.

Stejnou porci vyfasoval v prosinci Abdullahi Tanko z Ostravy. Nigerijský útočník se po jednom ze soubojů rychle zvedl a hrudníkem srazil na trávník slávistu Davida Douděru. Viděl červenou, stál tři kola.

Reklama