Hlavní obsah

Překonal rakovinu a už zase běhá za míčem. Cítil jsem, že to bude dobré a zase budu hrát fotbal, říká baníkovec Šín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V červnu musel fotbalový talent z Baníku Matěj Šín kvůli onkologickému onemocnění náhle přerušit kariéru, podstoupil operaci a chemoterapii. Léčení zabralo a tento týden se 18letý fotbalista vrátil zpátky na hřiště. Zatím jen k tréninku. Šín ale věří, že brzy oblékne baníkovský dres i v mistrovském utkání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matěj Šín z Baníku Ostrava během přípravného utkání na Slavii.

Článek

„Nikdy jsem si nezačal myslet, že bych se zase k fotbalu neměl vrátit," řekl klubovému webu Matěj Šín. „Pořád jsem viděl světlo na konci tunelu, pořád jsem někde uvnitř cítil, že to všechno bude dobré a já zase začnu hrát fotbal. Jen jsem nevěděl, kdy přesně to bude," vykládal mladíček, jenž už má za sebou i pět startů ve Fortuna lize.

O té ale bude přemýšlet až za nějaký čas. Nyní si užívá menších radostí. Třeba, že po několika měsících znovu oblékl tréninkový dres Baníku. „V tu chvíli jsem se cítil naprosto úžasně. Mohl jsem se konečně pořádně hýbat, cítil jsem úžasnou energii a velkou radost z pohybu. Strašně moc jsem se na tu chvíli těšil a konečně přišla," neskrýval dojetí Šín.

Dostat se zpátky do ideální kondice nebude po prodělané chemoterapii nic snadného. „Vím to, říkali mi to i lékaři. Ale já jsem se průběžně testoval. Vždycky po absolvování jednoho cyklu chemoterapie jsem se lehce hýbal, abych sám pro sebe zjistil, jak na tom jsem, jestli tělo funguje a jak. A pokaždé jsem se ujistil, že to jde. To mi dodávalo víru v to, že až to všechno skončí, bude možné zase začít s tréninkem a postupně se do toho dostat," prozradil usměvavý blonďák.

Cíl má jasný. Zapojit se do zimní přípravy. „Teď jsou přede mnou lehké výběhy, do určité míry i s balonem. To všechno ale jen do určité výše tepové frekvence, kterou si hlídám. Intenzita by se ale měla postupně stupňovat tak, abych byl v lednu schopen naplno se zapojit do zimní přípravy. To je můj cíl a věřím, že ho splním," nastínil Šín.

Pod lékařským dohledem ale zůstane. „Na kontroly prý budu chodit do konce života, přestože mě lékaři ujistili, že pravděpodobnost, že by se nemoc vrátila, je velice malá," zdůraznil fotbalista Baníku, jenž po celou dobu boje se zákeřnou nemocí cítil velkou podporu spoluhráčů i fanoušků.

„Budu za to navždycky vděčný. Přicházelo mi hrozně moc podpůrných esemesek a já jsem už kvůli všem těm lidem, kteří mi přáli a tak moc mě podporovali, věděl, že to nemůže špatně dopadnout. Že takovou spoustu lidí, kteří mi věří, nemůžu zklamat. Volal mi i pan Brabec (majitel klubu), byl jsem v častém kontaktu s panem Grussmannem (sportovní manažer), který přesně věděl, jak na tom jsem, takže i od vedení klubu jsem tu podporu cítil. Všem ještě jednou děkuju," řekl Šín.

V kontaktu byl a je také s trenérem ligového týmu Pavlem Vrbou. „Mluvili jsme spolu a cítil jsem z něj takový velký klid. Mám k němu velký respekt, je to trenér, který toho v kariéře dokázal hrozně moc. Jsem hrozně rád, že je v Baníku," uvedl talent.

Reklama

Související témata: