Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Sparta do nadstavby z prvního fleku. Zaslouženě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězství v základní části ještě nic neznamená, Letenští ale vědí, že titul mají ve svých rukou. V kontextu dosavadního průběhu sezony si dovolím tvrdit, že svěřenci trenéra Briana Priskeho jdou do nadstavby z vedoucí příčky zaslouženě. I přes několik hluchých pasáží.

Foto: Michaela Říhová, Sport.cz

Jan Kuchta a Ladislav Krejčí se radují z branky.

Článek

V boji o titul rozhodují detaily. Obě derby v základní části skončily remízou, a zatímco minulou sezonu šla Sparta do nadstavby s 68 body a Slavia se 66, aktuálně jich Letenští mají 76 a rivalové z Edenu 72. Posun u obou jen značí, jak čeští giganti (ještě spolu v Plzní) ostatním v posledních měsících utekli.

Čtyřbodový rozdíl se tak tvořil jinde. Zní to jasně, ale Sparta měla prostě méně „nečekaných“ ztrát a dokázala zvládnout zápasy, ve kterých se jí tolik nedařilo. Příklad budiž střetnutí na Baníku nebo obrat v deseti doma s Teplicemi. Naopak Slavia může litovat plichty v Jablonci, v Teplicích, ve Zlíně a doma s Olomoucí.

Sparta prohrála v Plzni a na půdě Mladé Boleslavi, ztratila pak ještě dvakrát v derby, doma s Boleslaví a v Teplicích. Ano, Letenské zastihla (největší) herní i výsledková krize v polovině března, kdy schytali dva debakly s Liverpoolem a propadli na západě Čech.

Jenže celkově si prostě odpustili více zaváhání než rival ze Slavie. Také se mohli častěji spolehnout na své rozdílové hráče. Veljko Birmančevič je s bilancí 24 bodů (14 gólů a 10 asistencí) neproduktivnější hráč ligy, Jan Kuchta (18 bodů) s Lukášem Haraslínem (16) tolik nezaostávají a kapitán Ladislav Krejčí pomohl sedmi trefami. Třeba v posledních třech kolech dali tito čtyři 10 z 11 branek Sparty.

Slavii táhli hlavně produktivní Václav Jurečka (19) s Mojmírem Chytilem (17), jenže k nim se už nikdo čistě z hlediska čísel moc nepřidal. Více se rozhodně čeká třeba od Christose Zafeirise, ale to je jen jeden z celkem rozsáhlé řady.

To jsou také důvody, proč má Sparta titul ve svých rukou. Je ve velmi výhodné pozici, náskok čtyř bodů může promrhat jen sama. Samozřejmě nikdo nevylučuje, že prohraje derby a ztratí s Plzní, která v sezoně dokázala oba pražské rivaly udolat. Slavia naopak nadstavbu ovládne a bude se smát ona.

V takovém případě by sparťané mohli nadávat jen sami sobě. Museli by si přiznat, že situaci nezvládli. Třeba vinou dalších zbytečných červených, individuálních chyb nebo smůly při zakončení. Že selhali podobně jako fotbalisté Slavie či Plzně na jaře minulé sezony. Teď jsou (zaslouženě) první a je to jen na nich.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články