Hlavní obsah

Průšvih jménem obrana Budějovic. Nejhorší za více než 75 let, kouč nevylučuje naivitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průšvih, naivita, trestání. Kouč fotbalových Českých Budějovic Marek Nikl použil po prohře 1:5 v Hradci Králové mnoho slov, která jasně demonstrují hrůzný start do sezony. Důkazem je nula bodů, dvanáct obdržených branek a aktuálně poslední místo v tabulce.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ladislav Krejčí z Hradce Králové, Lukáš Havel z Českých Budějovic a brankář David Šípoš z Českých Budějovic v utkání 3. kola fotbalové Fortuna ligy.

Článek
Fotogalerie

„Přijde mi, že fotbal nás nemá ani rád, ale je to způsobené námi. Něco děláme špatně," říká Nikl. A pokud by měl formu Jihočechů zhodnotit jedním slovem? „Průšvih, to je jednoduché. Měli jsme těžké zápasy. Z herní stránky to nebylo špatné, ale chováme se špatně dozadu a trestáme se," má jasno.

Budějovice inkasovaly čtyřikrát na Slovácku, třikrát doma se Slavií a v sobotu dovolily hráčům Hradce otevřít nový stadion pěti kousky. Více děravou obranu na startu ligy mělo Dynamo pouze v sezoně 1947/1948, kdy za první tři kola inkasovalo 13 gólů.

Niklovi se poslední zápas logicky špatně hodnotí. „V krásném prostředí, na krásném stadionu, skvělá kulisa. Utkání jsme nezvládli, momentálně nám tam nespadne nic a každá akce soupeře je nebezpečná. Musíme něco změnit, hodně toho zlepšit. Pokud chceme být úspěšní, nemůžeme soupeře nechat hrozit z každé akce," konstatuje trenér.

Bylo až neuvěřitelné, jak lehce se fotbalisté Hradce dostávali do rychlých protiútoků, přečíslení či dokonce samostatných úniků. Navíc často k tomu přispěla smůla nebo zbrklost či lehká neobratnost hráčů Dynama.

„Naivitou se to určitě dá nazvat. Nastoupili zkušení hráči a nemělo by to tak být. Reakce nejsou v pořádku, v lize nás kvalitou ztrestá každý. Rozestavení jsme měnili skoro v každém utkání, variant máme víc. Jde o chování, které není v pořádku. Máme nějaké principy a zatím to nefunguje," popisuje Nikl

Když už jsme u té děravé obrany, za více než třicet let samostatné české soutěže na tom byl po třech kolech hůře jen Hradec Králové v sezoně 2001/02. Východočeši tehdy lovili míč ze sítě dokonce čtrnáctkrát.

Forma Českých Budějovic začíná lehce připomínat i loňské Pardubice, které po deseti kolech měly tři body a skóre 5:28. Nakonec se však zachránily v baráži a ani zmíněný Hradec před více než 20 lety nejvyšší soutěž neopustil.

Budějovice v minulé sezoně díky zlepšeným výkonům v závěru ligy poskočily až do prostřední skupiny a vyhnuly se bojům o záchranu. Teď jsou zatím poslední, nulu na svém bodovém kontě má ale také Zlín, který ukončí třetí kolo v neděli večer na Slavii.

Hradec Králové se konečně dočkal nového stadionu. Votroci ho pokřtili výhrou nad Českými BudějovicemiVideo: Kristýna Kupcová, Jiří Lizec

  Plzeň - Ostrava dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň vs. Ostrava
Plzeň
Ostrava
  Slovácko - Slavia dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia
  Ml. Boleslav - Sparta dnes 17 : 00
20240518T17 : 00:00+0200
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav vs. Sparta
Ml. Boleslav
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.