Hlavní obsah

Rosický už ví, že Sparta není pro každého trenéra. Křetínský do další rošády nezasahoval

Praha

Již desátá trenérská změna po odchodu Vítězslava Lavičky, posledního kouče, který v roce 2014 dokázala pro letenský klubu získat jeho poslední ligový titul. Šílený kolotoč ve fotbalové Spartě nezastavil ani sportovní ředitel Tomáš Rosický. V létě vsadil na Václava Jílka, věřil mu i po mizerném podzimu. Hned po prvním jarním kole však kouče nahradil Václav Kotal z béčka. „Jednoznačně cítím odpovědnost, jde to na moje bedra,“ uznává Rosický.

Sparta asi není pro každého, říká na adresu odvolaného Václava Jílka Tomáš RosickýVideo: Sport.cz

 
Článek

Přicházejí s vizitkou kvalitních trenérů, ve Spartě však tvrdě narážejí a zase rychle odcházejí... Kardinální otázka tedy zní: V čem je zakopaný pes?

„Já tady zase tolik trenérů nezažil, abych hodnotil tak zeširoka. Otázka velice dobrá, na velkou debatu. Nároky na všechny v klubu jsou prostě obrovské. Sparta asi není pro každého," přemítá Tomáš Rosický, proč neuspěl ani trenér, jehož nadále považuje za velmi kvalitního.

Jílkovo osudové úterní ráno

Jak vlastně další akce kulový blesk na Letné proběhla? Sobotní domácí porážka 0:2 s Libercem a především tristní výkon v jarní premiéře spustily lavinu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zleva generální ředitel Sparty František Čupr (vlevo), nový trenér Václav Kotal a sportovní ředitel Tomáš Rosický.

„S Tomášem jsme po nepovedeném zápase intenzivně komunikovali celý víkend. Bavili jsme se o různých možnostech, také o trenérské změně. V pondělí jsme se pak setkali s panem Kotalem, abychom se ho zeptali, jestli by byl ochoten se ujmout áčka, pokud změnu uděláme. Trenér souhlasil," líčí generální ředitel František Čupr.

„V úterý v osm ráno jsme se setkali s trenérem Jílkem, abychom probrali, jak on vnímá rozpoložení mužstva i v jakém je on sám. A dohodli jsme se na ukončení vzájemné spolupráce," dodává Čupr.

Šok spustil rychlou akci

Těžká volba zvláště pro Rosického. Jílka si vybral a důvěřoval mu ještě po zimní přípravě, v níž mužstvo prohrálo všechny duely na soustředění ve Španělsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový trenér Sparty Praha Václav Kotal.

„Trenér neměl před Libercem žádné ultimátum, myšlenky na odvolání nebyly. Spíš šlo o to, jak se vyvíjela hra. Zápasy ve Španělsku byly zdvižený prst, pořád jsme ale o změně neuvažovali. Jenže Liberec pro nás byl šok," shrnuje Rosický.

„Sliboval jsem, že diváci uvidí organizovaný tým, co se bude prát za rudý dres. Nic z toho k vidění nebylo! Začaly tedy debaty s Františkem, celý víkend jsme řešili, jak se tým vyvíjí. V pondělí večer jsem volal Vaškovi, že je jeho pozice v řešení. Věděl to ostatně již od neděle," přidává Rosický svůj pohled.

Majitel změnu odsouhlasil

A jaká byla role majitele klubu Daniela Křetínského?

„Panu Křetínskému jsme trenérskou změnu oznámili a navrhli Václava Kotala. Kvitoval ji pozitivně, zásadním způsobem do toho nezasahoval," říká Čupr.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní ředitel Sparty Praha Tomáš Rosický (vlevo) a generální ředitel František Čupr.

Na povýšeném kovaném sparťanovi tedy bude, aby zastavil výsledkový propad a co nejrychleji vtiskl mužstvu herní tvář.

„Když jsem v létě přicházel k béčku, rozhodně mě nenapadlo, že na jaře už budu u áčka... Určité poznatky už jsem za půl roku měl, oba týmy spolupracují. V tom problém nebyl. Respektoval jsem rozhodnutí vedení. Začínal jsem ve Spartě, takže jsem nabídku vzal, že jí pomůžu," přeje si Kotal.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články