Hlavní obsah

Sedm kulí! Přesto se Plzeň řítí k titulu

Je to trochu paradox. Dvě kola před koncem vede fotbalová Plzeň ligu, má nakročeno k titulu. Zároveň je však i lídrem v počtu červených karet. Vyloučení záložníka Pavla Buchy v nedělním duelu s Spartou (výhra 3:0) bylo pro Viktorii už sedmé v této sezoně (viz tabulka). Je to daň za agresivitu, kterou do týmu napumpoval trenér Michal Bílek?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Bucha z Viktorie Plzeň vidí červenou kartu.

Článek

„Kluci jsou především zodpovědní. Nevím, jestli z toho vycházejí ty červené karty. Tým je prostě zdravý, odměnou mu je, že hrajeme dvě kola před koncem o titul," uvedl trenér Plzně Michal Bílek.

U mužstva je rok, během krátké chvíle dokázal Viktorii změnit k obrazu svému. Z celku, který roky platil za výhradně ofenzivní a kombinačně laděný, stvořil agresivní, zodpovědnou partu. Která táhne za jeden provaz, kouše, štípe.

Nejvíc červených karet v této sezoně
7     PLZEŇ (3x na Slavii, doma se Slavií, s Olomoucí, s Teplicemi, se Spartou)
6     Slovácko
5     Liberec
Karviná
4     Jablonec
Slavia

Kouč si jasně vyhodnotil, na co současná Viktorka má, a dokázal přesvědčit hráče, že pouze s tímto stylem můžou uspět. Dílo se daří, byť někdy za cenu vyloučení. Západočeši ale prohráli pouze jediný zápas, kdy šli do oslabení. Na podzim v Edenu, kde dohrávali v osmi lidech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jean-David Beauguel z Viktorie Plzeň během utkání nadstavby Fortuna ligy, Viktoria Plzeň - Sparta Praha.

Duel se Spartou skončil už v 25. minutě pro záložníka Buchu, který se stává zlým mužem Viktorie. Během pěti týdnů se pakoval předčasně z trávníku podruhé. Poprvé zkraje dubna proti Slavii (1:1), kdy v závěru zbytečně ostře zajel do protihráče.

I tentokrát byl vyloučený správně. Viktoriáni si nepohlídali brejk, hostující Pešek si předkopl míč a řítil by se sám na Staňka. Bucha ho na půlce hřiště stáhnul. „Chybou hlavně bylo, že jsme po standardce nechali Peška rozběhnout. Pak už faul udělat musel. Šlo o taktickou chybu, ale nejen od Buchy," pověděl Bílek.

Na Pražany platila agresivita, kterou se jeho mužstvo prezentovalo po celý zápas. „Věděli jsme, že pokud dostane Sparta prostor, je nebezpečná. Dočkal, když má čas, pošle míč, kam chce. Má myšlenku, techniku. Chtěli jsme ho agresivitou eliminovat. Ale nejen jeho, chtěli jsme co nejrychleji přistupovat ke všem sparťanům," podotkl Bílek.

V oslabení nakonec Plzeň hrála slabou půlhodinu, krátce po přestávce byl vyloučený po druhé žluté kartě hostující záložník Ladislav Krejčí mladší. První si vykoledoval za faul tělem na Mosqueru, po kterém se u lavičky Sparty strhla mela. Rozčíleného Krejčího musel dokonce uklidňovat kouč Pavel Vrba.

Na neukočírované emoce dost možná letenský záložník doplatil ve druhém poločase. V 54. minutě stíhal unikajícího Řezníka, který po kontaktu s ním upadl. Asistent rozhodčího signalizoval faul, za což mu Krejčí slovně vyčinil. Vzápětí hlavní sudí Černý vytáhl žlutou, posléze kartu červenou. „Mohli jsme hrát přesilovku dostatečně dlouhou dobu, ale nechali jsme se vyloučit. Tohle je chyba," zlobil se Vrba.

Reklama

Související témata: