Hlavní obsah

Šéf LFA Svoboda chce řešit podobu stadionů, podle něj musí jednat hlavně kluby

Předseda Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda potvrdil, že chce otevřít diskuzi o změnách licenčních podmínek pro sektory hostů na ligových stadionech. Podle jeho vyjádření na webu LFA ale může asociace diskuzi pouze moderovat, konkrétní kroky musí iniciovat samy kluby ve spolupráci s bezpečnostními složkami. LFA se v podobném duchu vyjádřila už v prohlášení minulý týden.

Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík sledoval duel v Pardubicích ze sektoru fanoušků, příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Debata o podmínkách pro fanoušky na ligových zápasech se rozběhla po otevření zrekonstruovaného stadionu v Pardubicích. Nejen fanoušci Slavie, která v sobotu v zahajovacím utkání zdolala Východočechy 2:0, zkritizovali na sociálních sítích zejména podobu sektoru pro hostující příznivce, který je obehnaný pletivem a sítí.

"Ústředním motivem utkání nebylo sportovní měření obou klubů, ale podoba sektoru pro hosty, což je velká škoda. Nebudu zabíhat do složitých technických detailů, ale aby byl stadion zkolaudován, aby byl schválený Komisí pro stadiony, musíte získat razítka od hasičů, policie, hygieny... Pardubice se jen přizpůsobily," uvedl Svoboda v komentáři na webu LFA a ocenil úsilí klubu při práci na novém stadionu.

Pardubický klub se kritice minulý týden bránil. Podle vyjádření sportovního ředitele Víta Zavřela získal sektor takovou podobu právě proto, aby stadion prošel kolaudací a certifikací. Poslední tým tabulky se i díky tomu na jarní část sezony přesunul domů po dvou a půl letech, která strávil v azylu ve vršovickém Ďolíčku.

Ke kritice oplocení se před víkendovým duelem přidal i slávistický šéf Jaroslav Tvrdík, jenž během utkání šel podpořit fanoušky Slavie přímo do sektoru. "Rozumím tomu, proč se slušní fanoušci bouří. Ani mně se takto oplocené sektory nelíbí, a pokud bych si mohl vybrat, měl bych nejradši v nejvyšší soutěži stadiony zcela bez plotů a zábran," napsal Svoboda.

"Ale tady se bohužel plete příčina s následkem. Ploty se začaly na stadiony instalovat kvůli výtržnostem v ochozech, po domluvě s policií, aby bylo možné zajistit bezpečnost. To znamená, že prvně byly excesy v ochozech, až pak se začaly stavět ploty. V ideálním světě by si výtržníky srovnali sami fanoušci, aby jim nekazili pověst. Ostatně o něčem podobném mluvil po zápase v Pardubicích Jaroslav Tvrdík. Ani podle něj nebyl problém v kotli jako celku, ale jen mezi jednotlivci. Což je směrem pro budoucnost českého fotbalu dobrá zpráva," myslí si předseda LFA.

Svoboda věří, že se může podařit zkultivovat prostředí v ochozech. Hlavní tíha odpovědnosti ale leží na samotných klubech. "Zcela určitě a velmi rád na Ligovém výboru otevřu diskusi nad možnou změnou licenčních podmínek pro hostující sektory, kterou je ale třeba rovněž projednat a odsouhlasit s Policií ČR. Osobně jsem už mluvil se zástupci některých klubů a s dalšími budu mluvit. Ale LFA může tuto debatu pouze moderovat, těžiště je právě na klubech a jejich ochotě tuhle věc řešit," podotkl šéf LFA.

Podle Svobody musí kluby přijmout opatření, jako jsou vstupenky na jméno nebo důslednější trestání výtržníků. "Chápu, že je to nepopulární opatření, ale bez něj se nepohneme z místa," uvedl Svoboda, jenž vybídl ke větší komunikaci a spolupráci klubů.

"Ač mezi kluby panuje velká sportovní rivalita, cítím, že tohle je společné téma. Věřím, že Slavia v tomto ohledu získá spojence i ve Spartě, podobně jako například v podobě participace na financování ofsajdové čáry. Pak už stačí, aby se připojil Baník, Plzeň, Brno a problém se povede rychle vyřešit, protože ony diskutované a po právu kritizované 'ploty' jsou většinou instalované právě kvůli neukázněným jedincům těchto klubů," dodal Svoboda.

Reklama

Související témata: