Hlavní obsah

Sehnat zkušené hráče je v Česku těžké, říká Kováč. (Ne)promluvil o sporech s vedením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli neshodám s vedením klubu to v prosinci vypadalo, že fotbalové Pardubice budou pro jarní část sezony hledat minimálně nového trenéra. Nakonec se ale vše vyřešilo a Radoslav Kováč zůstal. „Co bylo, bylo,“ řekl jasně bez dalších detailů v rozhovoru pro Sport.cz během soustředění ve španělské Marbelle. Dále nastínil, jak se klub snažil najít zkušeného stopera, a mluví také o roli televizního experta.

Foto: FK Pardubice

Trenér Pardubic Radoslav Kováč během zimního soustředění ve španělské Marbelle.

Článek

Můžete s odstupem pár týdnů říct, co přesně se kolem Vánoc stalo?

Popisovat to nebudu, už je všechno pryč, máme vše vyřešené a uzavřené. Soustředíme se na jaro. Promluvili jsme si, vyřešili to. Co bylo, bylo. Díváme se jen dopředu. Máme před sebou extrémně důležité období, které musíme zvládnout, abychom zůstali v lize.

Jak jste vše nesl osobně?

Snažil jsem se to řešit bez emocí. Samozřejmě jsem něco podobného nečekal, v žádném případě. To je opravdu vše, co k celé věci řeknu.

Kdy bylo jasno, že zůstanete?

Definitivně se to vyřešilo 25. prosince. Do té doby žádné rozhovory, nic. Museli jsme si nejdříve vše vyříkat mezi sebou. Myslím my jako realizační tým a klub.

Sportovní ředitel Vít Zavřel netajil koncem podzimu kritiku kvůli výsledkům.

Byla správná, protože se párkrát po sobě prohrálo, a člověk začne být nervózní. Já jsem se snažil být klidný, vím, že máme zase nový mančaft, který si na sebe musí zvyknout. Věřím, že po zimní přípravě budou kluci lepší a silnější.

Jak období kolem Vánoc vnímala kabina?

Samozřejmě byla v nejistotě. Ale kluci jsou profíci, jejich práce je hrát co nejlépe fotbal. Jsou dobří, stateční. Ví, že se může stát cokoliv. Myslím, že nakonec jsme všichni rádi, jak celá situace dopadla. Konkrétněji jsem se o tom bavil jen asi se třemi zkušenějšími hráči. Dál jsme to nechtěli vůbec rozebírat.

Byl ve hře realizační tým reprezentace?

Nechtěl bych to komentovat, už je to pryč. (úsměv)

Říkal jste, že na trenéry klubů ze spodních pater tabulky se i kvůli tendru na televizní práva zvyšuje tlak. Je to v Pardubicích jiné než v Opavě, kde jste v minulosti působil?

V Opavě bychom asi spadli i v sezoně, kdy ji předčasně ukončil covid. Vůbec jsme neměli tým na ligu, a ani finančně to tam nebylo v pořádku. Kondice tehdejší Opavy a dnešních Pardubic je úplně jiná. Víme, že pro úspěch je důležité mít zkušenou osu, jádro. Určitě jsme chtěli stopery kolem 27 let, měli jsme někoho vytipovaného, ale nepodařilo se ho přivést. Takže jsme šli opět cestou mladších kluků mimo jiné s dobrou pohybovou kulturou.

Přitom peníze prý nejsou problém. Proč se nepodařilo hráče dotáhnout?

Není jednoduché jen tak někoho najít, musíme mít hráče dlouhodobě vyskautované. Není to tak, že se koukneme na data a hned někoho koupíme. Jde o složitější proces. Když už někoho ideálního vytipujeme, musí on sám chtít do Pardubic, dostat odpovídající podmínky, musí odpovídat přestupová částka. Samozřejmě, že chceme zkušené hráče, ale oni prostě nejsou. Každý trenér by je chtěl, jen blázen ne. Pak hledáme kluky, kteří k nám budou sedět. Nechci nikoho urazit, ale 35letý stoper by nám moc nepomohl. Máme ostřílené Kamila Vacka či Pavla Černého, ale vzadu nám trochu chybí zkušenost. Pereme se s tím, řekl bych, statečně. Prostě minimálně v našem prostředí není jednoduché takové kluky sehnat. Máme čtyři stopery, ale ani jeden není náš. Musíme být jednoznačně připraveni na cokoliv.

Jak se dá na podobné scénáře připravit?

Těžce. Tomáš Vlček i Robin Hranáč byli pro nás strašně důležití, na druhou stranu jsme věděli, že náš klub převyšují a půjdou zpět do Slavie a Plzně. Bylo nám jasné, že noví kluci potřebují čas, že v některých zápasech to bude bolet. Ještě jsme omladili, máme kluky ročníků 2003 a 2004.

Ví vedení klubu, že je potřeba trpělivost?

Ano, tady není problém. Jak jsem řekl, nepovedlo se přivést některé vytipované kluky, ale neberte to tak, že bychom nepracovali. Prostě přivést do Pardubic hráče, navíc v této době, kdy má třeba nabídky z Maďarska, je extrémně těžké. Ale to vlastně pro každý klub v Česku.

Klíčový záložník Michal Hlavatý zůstává?

Samozřejmě, to byla naše velká podmínka. Hodně klubů se na něj ptá, ale neměl na stole nic aktuálního a konkrétního.

Foto: Robert Procházka, Právo

Pardubický kouč Radoslav Kováč a Kryštof Daněk při zápase Tipsport ligy s Žižkovem.

Jistě kvitujete také pokračování hostování Kryštofa Daňka.

Měl prioritu jít ven, ale říkal, že pokud to nevyjde, zůstane u nás. Zkoušel jsem mu vysvětlit, že jestli má jít do zahraničí, musí mít esa v rukávu. Třeba v létě bude mít víc času, dá na jaře možná osm až devět gólů a hned bude mít daleko silnější a lepší pozici. A pozor, pořád je hráčem Sparty, která s ním má nějaké plány. Teď má další půlrok na to, aby se ukázal.

Údajně se ne vždy choval ideálně, nastal během podzimu nějaký problém?

Vůbec, je to super kluk. Samozřejmě přišel ze Sparty do jiného prostředí, kluci si vše srovnali. Má dobrou věc - sebevědomí. Do jaké míry je vyšší nebo menší, to tady nechci hodnotit, ale jednoznačně nám fotbalově pomohl. Je to hodný kluk, v kabině jsem žádný problém nezaznamenal.

Pan Zavřel říkal, že od něj v některých zápasech čekal víc. Měl jste to stejně?

Vždy od hráčů chcete víc. Problém byl, že si se Zlínem zlomil ruku. Měl trochu strach hrát, když to vezmu zpětně, ostych určitě byl. Ale opakuji, do ofenzívy nám rozhodně pomohl.

Naopak na hostování s opcí do Bohemians jste pustili útočníka Davida Hufa, jenž na podzim nastřílel ve druhé lize za Chrudim 12 branek. Proč?

Sedli jsme si a já mu řekl: „Hele, budeme k sobě upřímní, počkáme dva až tři týdny. Dal jsi dvanáct gólů, což je skvělé, my se střelecky trápíme.“ A ano, od začátku měl chuť odejít do Bohemians. Já mu nemohl garantovat základní sestavu. Nakonec jsme našli společnou cestu, která je, věřím, pro všechny tou nejlepší.

Teď podle vás garanci má?

Určitě ne. Přišel do nového prostředí, ale cítil jsem, že chce udělat změnu. Že u nás byl vždy spíše náhradník, který ale rozhodně umí dát gól. Říkám však upřímně, že jsem ho momentálně neviděl do základu.

Přijdou do konce přestupového období ještě nějaké posily?

Když už, tak určitě do základní sestavy. Koukáme do Sparty, do Slavie, všude, odkud může někdo dorazit.

Foto: FK Pardubice

Trenér Pardubic Radoslav Kováč během zimního soustředění ve španělské Marbelle.

Pardubice jsou třinácté, dva body před předposledním Zlínem. Boj o záchranu bude asi tuhý.

Pořád se to mele. Máme hned první týden jara tři zápasy, které mnoho ukážou. Klíčové pro nás bude, abychom měli zdravé jádro. Je jasně dané, že jsme namočení v boji o záchranu. Nikdy ale nevíte, co se stane. Bude to boj, možná do posledního kola. V Marbelle jsme si užívali silné soupeře, se kterými opravdu můžeme hrát aktivní fotbal, nemusíme se přizpůsobovat terénům, jaké u nás bohužel během zimy máme. V lize čekám více soubojů, bude to tvrdé.

Ještě trochu k vám osobně. Nárazově děláte experta na Canal+ Sport u zápasů Premier League. Máte ještě čas sledovat tak detailně anglickou soutěž?

Anglickou ligu sleduji ze zahraničních soutěží nejvíce, na Canal+ Sport je pak skvělá parta od Jirky Hoška a Karla Häringa až po všechny ostatní. Jsou to kompetentní lidé, kteří oboru rozumí, debata je vždy hodně věcná. Nesmím zapomenout ani na analytiky, Viktora Freisingera a jeho Piero. Strašně mě to baví. Akorát jsem samozřejmě časově omezený. Pokud mám ale volno a možnost, rád dorazím. Anglii mám pořád v srdci, byl jsem tam na stážích. Všichni bychom se měli dál vzdělávat a je jedno, kolik nám je.

Jakého hráče z Premier League byste chtěl do Pardubic?

Máme problém se střílením gólů, takže se nabízí Erling Haaland. Ale nejvíce asi Kevina de Bruyneho, byť my máme Míšu Hlavatého (smích).

A koho byste si vzal za asistenta, nebo mu ho naopak dělal?

Samozřejmě je smutná zpráva, že končí Jürgen Klopp v Liverpoolu, to je například fantastický trenér. Stejně tak Pep Guardiola z Manchesteru City nebo Roberto De Zerbi v Brightonu. Je obecně vidět, že v Anglii je málo anglických manažerů, na vrcholu je snad jen Eddie Howe v Newcastlu, pak ještě Sean Dyche v Evertonu. Jinak jsou to Španělé, Němci nebo Italové, k tomu Dánové či Rakušané.

Vnímáte se jako mladý a perspektivní trenér, jak se o vás v českém fotbalovém prostředí často mluví?

Spíš bych chtěl hodnocení od kompetentních lidí, kteří vidí, jak a proč hrajeme, co a jak děláme, s jakým úmyslem a záměrem. A to nejen v zápasech, rád slyším zpětnou vazbu i na tréninkový proces. Takže tak, nerad komentuji sám sebe.

Zatím jste ale bez větších úspěchů, spíše s pády. Kdy začnou za Radoslava Kováče mluvit výsledky?

Je potřeba zůstat rok nebo dva pohromadě. Dnes vím, že kdybychom teď měli Tomáše Vlčka, Robina Hranáče nebo Dominika Janoška, byli bychom v tabulce v jiné pozici. Ale to je kdyby. Rozvíjíme mladé hráče a držíme se nějakého principu. Samozřejmě vždy věříme, že nám to přinese body. Ano, chtěli bychom mít větší klid, není to jednoduché. Prostě věříme, že naše práce přinese výsledky, což je nakonec, jak říkáte, to nejdůležitější.

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice