Hlavní obsah

SESTUPOVÁ MATEMATIKA: Třem týmům hrozí přímý pád do druhé ligy, Zlín musí bezpodmínečně vyhrát

Šestnácté místo, propadliště rovnou do druhé nejvyšší soutěže. Bez možnosti udržet se mezi elitou díky baráži. Před závěrečným kolem fotbalové ligy visí hrozba poslední příčky, a tedy přímého sestupu, hned nad třemi týmy. Nejhlouběji je v bažině zabořen Zlín, který musí na hřišti již zachráněného Jablonce bezpodmínečně vyhrát. Další dva kandidáti na sešup, Karviná s Českými Budějovicemi, si to rozdají ve vzájemném souboji.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zlínský Vukadin Vukadinovič v souboji s Vincentem Trummerem z Českých Budějovic

Článek

U dna skupiny o záchranu se zápas před koncem sezony situace jeví následovně. 14. Karviná má 29 bodů, stejně jako 15. České Budějovice. Poslední Zlín získal v dosavadním průběhu sezony o dva body méně.

Nikdo jiný než tyto tři celky již do druhé ligy spadnout nemůže. Všechny tak mají stejný cíl. Vyhnout se přímému sestupu z posledního místa a uhájit příslušnost mezi elitou v baráži, v níž prvoligisty vyzvou Vyškov a Táborsko.

Nutno dodat, že v případě bodové rovnosti by o konečných příčkách nerozhodovala bilance ze vzájemných zápasů, ale postavení po základní části. V té skončily poslední České Budějovice.

Co konkrétně tedy který z ohrožených celků potřebuje? To nastíní přiložená tabulka.

Tým a současná poziceBodyPostavení po základní částiPříští soupeřCo potřebuje, aby se vyhnul přímému sestupu?
14. Karviná2914.České Budějovice (doma)Alespoň remízu. V případě prohry nevýhru Zlína
15. České Budějovice2916.Karviná (venku)Vítězství. V ostatních případech nevýhru Zlína
16. Zlín2715.Jablonec (venku)Vítězství stoprocentně zajistí baráž, cokoliv jiného znamená přímý sestup

Naprosto klíčové bude pro sestupové počty utkání Zlína v Jablonci. Severočeši už nemají v sázce nic, zatímco Ševci úplně vše. Pokud nezvítězí, žádné jiné počty nebudou třeba a rovnou sestoupí. V opačném případě se naopak situace zamotá, tříbodový zisk by stoprocentně poslal do baráže Zlín.

Poslednímu celku totiž hraje do karet vzájemný střet Karviné s Budějovicemi. Jeden z  konkurentů (v případě remízy oba) o nějaký ten bodík jednoduše přijít musí.

Jihočeši mají o dva body více než Zlín, jsou ale víceméně ve stejné situaci. Pro definitivní jistotu toho, že neskončí poslední a nesestoupí rovnou, potřebují zvítězit. Jedním z hodně krutých scénářů je pro Dynamo remíza s Karvinou a vítězství Zlína v Jablonci. V takovém případě by měli všichni kandidáti na padáka 30 bodů a v tabulce by se seřadili dle umístění po základní části. Čtrnáctá by skončila Karviná, těsně pod ní Zlín a Budějovice by už si mohly hledat, jak se nejrychleji dopravit do Varnsdorfu či Chrudimi, tedy na stadiony jejich budoucích druholigových soupeřů.

Nejkomfortněji se mohou cítit v Karviné. Díky tomu, že po základní části skončili výše než Jihočeši, stačí ve vzájemném duelu pro odvrácení hrozby přímého sestupu remíza. Ani výsledek duelu Zlína s Jabloncem by Slezany nezajímal. Remíza i výhra jim přihraje čtrnáctou příčku. Prohra je přitom může poslat na dno tabulky a do druhé ligy.

Pro přehlednost se opět můžete mrknout na tabulku.

ScénářBaráž budou hrátPřímý sestupující
Zlín neporazí JablonecKarviná, České BudějoviceZlín
Zlín porazí Jablonec, Karviná neprohraje s BudějovicemiKarviná, ZlínČeské Budějovice
Zlín porazí Jablonec, Budějovice vyhrají nad KarvinouČeské Budějovice, ZlínKarviná

Jedno zbývající kolo, jeden přímý sestupující, dvě vstupenky do baráže, tři ohrožené týmy. A každý z nich s osudem ve vlastních rukou. Závěr skupiny o záchranu slibuje řádně interesantní podívanou.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.