Hlavní obsah

Skromný a poctivý, zkrátka čistý člověk. Van Buren dozrál, šanci ve Slavii si vyčekal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásná trefa z více než dvaceti metrů, geniální asistence na branku Ondřeje Lingra, významný podíl na další gólové akci. Plno energie, ataků, chuti, sprintů, obětavosti. Fotbalový útočník Mick van Buren si za třicet minut podmanil Eden, comeback po sedmnácti měsících do červenobílého slávistického dresu v soutěžním zápase předvedl proti Jablonci (5:1) úchvatný. „Když jsem ho sledoval, říkal jsem si: fakt dobrý,“ povídá pro Sport.cz Martin Vozábal, který působil v Českých Budějovicích jako sportovní manažer, když tam nizozemský dravec poprvé hostoval.

Van Burenův parádní výkon tématem v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Fanoušci sešívaných mají Van Burena moc rádi, ačkoliv z šesti a půl let, co Slavii patří, strávil více než dva roky na hostováních a další měsíce na marodce. „Hostování mu pomohla, dozrál. Dřív byl poměrně zbrklý a zahazoval šance, teď situace řešil s klidem," říká k Van Burenovi zkušený trenér Zdeněk Ščasný v pořadu Přímák.

„Je to pro něj odměna za úsilí a trpělivost, vyčekal si to a zasloužil. Přeju mu to," vykládá upřímně Vozábal. Borce ze země tulipánů dobře poznal, ví, jaký je. „Moc fajn kluk, je hodný, skromný a férový. Ke každému na světě se chová slušně, nedělá rozdíly. Čistý člověk," charakterizuje jednoho z hlavních hrdinů prvního jarního kola bývalý budějovický funkcionář.

Poprvé ze Slavie hostoval energický ofenzivní hráč v domovské zemi, v celku ADO Den Haag. Pak zamířil na jih Čech do Dynama, kam se pak vrátil i na druhou štaci. „Víte, když jde kluk z Prahy do Budějovic, je zřejmé, že už tam musí bydlet. Dojíždět nejde. A často je složité těm klukům vysvětlovat, aby se tam přestěhovali. Mick s tím neměl vůbec žádný problém, byl naprosto v pohodě, všechno respektoval. Tohle bylo první, čím na mě zapůsobil," vzpomíná Vozábal. „Je jasné, že jsme mu taky vytvořili podmínky, měl nějaké požadavky ohledně bydlení, ale je logické, že bychom mu nedali nějakou garáž," dodává.

A po ruce má i další příklad jeho dobrého nastavení. Nemluvil o návratu do Slavie, nevykládal, jak se chce v Budějovicích jen rozehrát. „Ne, o tom jsme se vůbec nebavili. Naopak hovořil tak, že je v Budějovicích a chce nám pomoct. Znám, když hráč říká, že má nějaký klub jen jako přestupní stanici, a už se vidí jinde. To ty kluky pak zabíjí. Ale Mick říkal, že je tam pro Dynamo a udělá pro tým maximum," líčí současný ředitel druholigového Táborska.

Důraznému forvardovi pomáhá i dobrá znalost češtiny. „Pokoušel se mluvit česky, ale ještě neuměl tak jako teď. V tomhle je příkladem pro ostatní cizince," kýve hlavou čtyřiačtyřicetiletý funkcionář.

Fotbalový pořad Přímák, jehož hostem byl trenér Zdeněk ŠčasnýVideo: Sport.cz

Po dvou zápůjčkách v Budějovicích hostoval Van Buren na podzim v Liberci. U Nisy se rozstřílel, devět ligových branek a hattrick v poháru proti Olomouci přinutily trenérský štáb kolem Jindřicha Trpišovského jednat, a tak ho povolal zpět do Edenu.

„Dřív góly nedával. Měl šancí tolik, že kdyby je proměňoval, hrál za Slavii dávno. Možná má i kus štěstí, ale hlavně si přeju, aby to bylo tak, že dozrál a zůstal ve Slavii ještě dlouho," podotýká Vozábal.

Van Buren už by měl zůstat v útoku, to by měla být jeho hlavní pozice, byť v minulosti často hrával na křídle. Ať už ve Slavii, nebo právě v Budějovicích. „Kdybyste se mě zeptal před týdnem, řeknu, že je lepší z křídla. Teď odpovím, že je to náběhová devítka, nebo pravé křídlo," míní bývalý záložník, který nastřádal 238 ligových startů.

„V Budějovicích hrál z křídla. Pamatuji si, že jeden zápas hrál na hrotu a nebylo to ideální. Nebyl sice špatný, ale silnější mi přišel na křídle. Pamatuji si třeba zápas na Spartě, kde utkání bylo v jeho režii, a vyhráli jsme tam. Mick je strašně poctivý dozadu. Když přivedete takového hráče ze Slavie, můžete mít trochu obavu, že nebude moc bránit, že se přišel ukázat směrem dopředu. Ale on byl strašně poctivý," naznačuje Vozábal další přednosti třicetiletého Nizozemce.

Ten teď zase může prorazit ve Slavii, konstelaci má po prvním vystoupení ideální. „Můžu jen zopakovat, že mu přeju, ať se mu daří. Zaslouží si to," uzavírá Vozábal.

Reklama

Související témata: