Hlavní obsah

Slaví, ale alkohol nepije. Kometa Birmančevič je ve hře o Euro a nevylučuje odchod ze Sparty

Srbský křídelník Veljko Birmančevič vlétl do českého fotbalového prostředí ve velkém stylu. I když na něj Sparta na jaře uplatnila opci, není vyloučené, že se bude v létě zase stěhovat. Sám totiž říká: „Ve fotbale nikdy nevíte.“ Prodat se může i na blížícím se Euru.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Veljko Birmančevič rozhodl v nastavení finále MOL Cupu proti Plzni.

Článek

S bilancí 16 branek a 11 asistencí je Birmančevič aktuálně nejproduktivnějším hráčem Fortuna ligy. Do statistik se zapsal také v evropských pohárech a ve středu gólem v nastavení rozhodl finále MOL Cupu v Plzni. Už v březnu udělala Sparta zásadní krok a na 26letého Srba uplatila opci, jejíž výše byla podle informací Sport.cz kolem 50 až 60 milionů korun.

Předtím Birmančevič od startu aktuálního ročníku hostoval na Letné z francouzského Toulouse. Je ale možné, že za pár týdnů půjde zase o domů dál?

„Ve fotbale nikdy nevíte. Každý půlrok můžeme změnit klub, zemi, kontinent. Počkám na konec sezony, budu mluvit s agentem, sportovním ředitelem Sparty Tomášem Rosickým a dalšími lidmi. Abychom před začátkem přípravy všichni věděli, jaké je situace, zda jsou nějaké nabídky,“ říká Birmančevič.

Teď je ale ve Spartě a další věci prý neřeší. „Uvidíme, co bude nejlepší pro všechny strany. Někdy může přijít dobrá nabídka, která se klubu blbě odmítá. Jsem ale připravený zůstat, v nové sezoně bychom měli zase další cíle,“ hlásí po zisku titulu i domácího poháru.

Jeho formy si všimli také doma. Birmančevič se dostal do širší 35členné nominace na blížící se Euro. Naposledy přitom reprezentoval v září 2021 a za národní tým zatím zasáhl do tří přátelských duelů.

„Ve středu jsem mluvil se zástupci reprezentace, kteří mě informovali, že jsem ve výběru, tak ať jsem připravený, že mohu být ve finální šestadvacítce. Je to velká věc, jsem šťastný,“ popisuje.

A jasně dodává: „Myslím, že jsem si to zasloužil, a věřím, že bych mohl jet i na Euro. Budu ale respektovat rozhodnutí trenéra, jsem profesionál. Určitě bych se rád do finální nominace vešel, to je sen všech hráčů.“

Ještě předtím ale borce, jehož web transfermakrt.com oceňuje na 6 milionů euro, čekají oslavy zmíněného doublu. Nebo ne?

„Jsem v tomto ohledu trochu jiný. Strašně mě těší, že máme titul i pohár, ale asi nebudu tolik slavit. Sezona ještě neskončila, v neděli hrajeme doma s Plzní a budu chtít být připravený. Pak uvidíme, jestli bude národní tým, nebo odpočinek. Víte, já nepiji alkohol. A mé nastavení je, že chci být připravený na neděli,“ konstatuje.

Už dříve uvedl, že jeho snem je posun do TOP 5 evropských lig. Je možné, že tento krok nastane zanedlouho.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.