Hlavní obsah

Slavia prodala Sora dobře. Potřebuje, aby byli fit Ševčík a Provod, míní Levý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udělala dobře, nebo špatně? Dostala hodně, nebo málo? Fotbalová Slavia každopádně jednoho ze svých tržně nejcennějších hráčů prodala, nigerijská raketa jménem Yira Sor už kope do míče v belgickém Genku. „I když byla teď jeho cena nižší než v létě, myslím, že Slavia udělala dobrý obchod. I v kontextu toho, že na podzim spíš nehrál, než hrál,“ soudí zkušený trenér Stanislav Levý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Yira Sor ještě v dresu Slavie oslavuje gól.

Článek

První rovina je čistě ekonomická. Sešívaní koupili hbitého ofenzivního borce z Baníku Ostrava za třicet milionů korun, o rok později ho prodali do Genku za 6,5 milionu eur, tedy 157 milionů korun. Několik procent z této částky dostane Baník. „Pokud ty sumy, o kterých se mluví, zhruba sedí, je to pro Slavii zajímavé," přikyvuje Levý.

Druhý aspekt je sportovní. Sor válel na evropském pódiu, v jedenácti zápasech nasázel osm gólů a přidal i tři asistence. V české Fortuna lize se ale silně potýkal s těsnou obranou soupeřů, překonávání zahuštěné defenzivy mu nevonělo. Ve třinácti duelech se prosadil jen jednou. „Nemohl uplatnit svou největší zbraň, tedy rychlost. V Evropě hrají soupeři daleko otevřeněji. A Slavia na jaře poháry hrát nebude. I proto si myslím, že si v Edenu vyhodnotili, že obchod udělají teď," rozebírá čtyřiašedesátiletý odborník.

Na to navazuje i vize, že na jaře by hodnota „Jirky" už nestoupala. Hráče musíte zájemcům ukázat v evropských konfrontacích, jen představeními v české lize moc nezaujmete. „V pohárech jsou hráči daleko víc sledováni než v české lize," ví Levý.

„Navíc je otázka, v jakém je zdravotním stavu a jak by se prosazoval. Myslím, že na jaře se nedá očekávat nic jiného, než že Slavia bude ve většině utkání dominantní a bude obrany dobývat. To není nic, co by Sorovi vyhovovalo," dodává i s odkazem na vleklé potíže nigerijského expresu z podzimní části, kdy hodně času kurýroval poraněné tříslo a do optimální formy se nedostal. I proto jeho cena klesla.

Slavia nemá útočníků málo. Trenér Jindřich Trpišovský může využít Václava Jurečku, Stanislava Tecla, z hostování v Liberci se vrátil Mick van Buren, po zranění už trénuje Ivan Schranz, v útoku se může objevit i Moses Usor. Sešívaní se navíc zajímají o Mojmíra Chytila z Olomouce nebo Emmanuela Yeboaha z Kluže. „Pokud by jednoho z nich přivedla, byla by Slavia na téhle pozici na ligu velice dobře obsazená," přemítá kouč se zkušenostmi z Německa či Albánie.

Sorův potenciál? Neumím odhadnout, do topu ještě něco chybí, říká Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Podstatné podle něj bude, aby byli fit záložníci Petr Ševčík a Lukáš Provod, již velkou část podzimu promarodili. Červenobílí totiž potřebují větší kreativitu a důvtip v ofenzivní fázi při překonávání soupeřova bloku.

„Pokud budou Ševčík s Provodem stoprocentní, jsou schopní dodat v ofenzivě určitou nadstavbu, i když jsou jinými typy než Stanciu, o jehož možném návratu se také spekuluje a který dokáže vymyslet překvapivou myšlenku a přihrávku. Tyhle typy Slavii na podzim určitě chyběly. Útočníci neměli takovou podporu, aby se mohli prosazovat," uzavírá Levý.

Reklama

Související témata: