Hlavní obsah

Slovenskou posilu Blažka mizerná sezona Baníku neodradila. Bylo to jen malé zakopnutí, myslí si

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulém týdnu si plácl s vedením klubu a slovenský stoper Filip Blažek se tím tak po Nigerijci Tankovi a Brazilci Ewertonovi stal třetí letní posilou Baníku Ostrava. V sobotu na stadionu v Havířově odehrál v novém dresu první přípravné utkání. Proti slovenské Skalici, odkud do Ostravy přišel, nastoupil s kapitánskou páskou na paži. Na Bazalech Blažek podepsal kontrakt do 30. června 2026 s opcí.

Foto: FC Baník Ostrava

Filip Blažek už s kapitánskou páskou v Baníku.

Článek

„Musím přiznat, že byl zvláštní pocit nastupovat proti klukům, s nimiž jsem byl donedávna v jedné kabině,“ připouštěl Blažek. „Na druhou stranu jsem je ale zase moc rád viděl,“ dodal.

Baník v úvodním zápase přípravy podlehl předposlednímu týmu loňského ročníku slovenské první ligy 1:2.

Utkání bylo sice „přátelské“, hrálo se ale naplno. Místy bylo hodně vypjaté. „To je fotbal. Patří to k tomu. Možná jsme my Čechoslováci někdy trochu horké hlavy,“ smál se 25letý fotbalista. „Je škoda, že nám to výsledkově nevyšlo, ale beru to pozitivně. Máme se z čeho poučit. Hlavně v efektivitě, musíme dávat góly,“ prohlásil urostlý stoper, který bude mít v Baníku za úkol především gólům zabraňovat.

Nová posila Baníku Filip Blažek.

Příchod dalšího stopera dává trenérovi Pavlovi Hapalovi v defenzivě více možností. Proti Skalici nastoupil Baník se třemi stopery. Blažek hrál v prvním poločase po boku Bitriho a Lischky. „Mám s tímto rozestavením nějakou zkušenost. Ve Skalici jsem byl více roků a zkoušeli jsme tam různé systémy. Hrál jsem v obraně ve třech i čtyřech lidech, nemám s tím žádný problém. Jediné, na co si budu muset zvyknout, je asi vyšší tempo v české lize,“ přemítal Blažek.

Nad nabídkou Baníku neváhal, přestože i on hrál stejně jako Skalice v minulé sezoně o záchranu. „Nabídek jsem měl více, ale když mě oslovil trenér Hapal a pan Mikloško (šéf sportovního úseku FC Baník Ostrava), měl jsem jasno. A to, že Baník hrál o záchranu? To beru jen jako nějaké zakopnutí. Baník patří na jiné příčky,“ uvedl bývalý slovenský mládežnický reprezentant do 19 a 20 let.

Ostravu si vybral i z rodinných důvodů. „Jsem Záhorák, což jde asi na mém přízvuku poznat. Pocházím z Kopčan, to je má rodná dědina. Je to kousek od hranic a domů to mám z Ostravy dvě a půl hodiny,“ pousmál se Blažek, jenž si kromě slovenské ligy (Senica a Skalica) vyzkoušel i dánskou nejvyšší soutěž. Dvě sezony odehrál v Bröndby Kodaň.

„Hodně mi to dalo, s týmem jsme vyhráli i Dánský pohár. Teď se těším na novou výzvu. Baník považuju za jeden z top týmů v české lize a vím, že je tu velká fanouškovská základna. Na to se hodně těším,“ řekl Blažek.

  3 : 0 Slavia - Plzeň 3 : 0 dohráno
20240515T19 : 30:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň
  Jablonec - Pardubice dnes 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec
Pardubice
  Bohemians - Karviná dnes 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Bohemians vs. Karviná
Bohemians vs. Karviná
Bohemians
Karviná
  Zlín - Č. Budějovice dnes 17 : 00
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.