Hlavní obsah

Vyřadil ji, tak ho angažovala. Nor Solbakken je druhou zimní posilou Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fotbalový osud už je takový. Předloni pomohl Letenské vyřadit v předkole Konferenční ligy, teď se jim upsal. Druhou zimní posilou Sparty se podle očekávání stal norský reprezentant Markus Solbakken z Vikingu Stavanger. Třiadvacetiletý defenzivní záložník bude českého mistra podle zákulisních informací stát dva miliony eur (něco přes 49 milionů korun). Podepsal s ním víceletou smlouvu.

Foto: Sparta.cz

Posilou fotbalové Sparty se stal norský reprezentant Markus Solbakken z Vikingu Stavanger.

Článek

Jednání nebylo jednoduché, Sparta však nakonec kupuje Solbakkena za částku odpovídající původní nabídce.

„Získáváme hráče ve velmi dobrém věku. Markus má velmi dobrý předpoklad, že se v našem prostředí bude dále rozvíjet. Svojí typologií se velmi dobře hodí do našeho způsobu hry a ještě zvýší kvalitu naší střední zálohy,“ komentuje příchod nové posily na klubovém webu sportovní ředitel Tomáš Rosický. „Je technický, zodpovědný při plnění taktických pokynů a má velký akční rádius při pohybu po hřišti,“ doplňuje Rosický.

„O zájmu Sparty vím nějakou dobu, s agentem jsme o této možnosti hovořili už v létě. V průběhu podzimu jsme byli v kontaktu. Vyjednávání nějaký čas trvalo, ale naštěstí jsem tady. Je to splněný sen, přesun do zahraničí je další z pomyslných kroků. Poznám nové město, kulturu a samozřejmě tým,“ těší se Markus Solbakken v rozhovoru pro klubovou televizi.

Solbakken přišel do Vikingu v únoru 2022. V červenci téhož roku se podílel na nečekaném vyřazení Sparty ve 2. předkole Konferenční ligy. Loni v září debutoval v norské reprezentaci, kterou trénuje jeho otec Staale Solbakken, velký přítel sparťanského kouče Briana Priskeho ze společného působení v FC Kodaň.

„Když Brian spolupracoval s mým tátou, byl jsem ještě poměrně mladý kluk. Takže jsme se tehdy úplně neznali. Pochází z Dánska, já dánsky umím. Působí jako fajn chlap a dobrá práce, kterou tu odvádí, je opravdu vidět. Věřím, že si budeme rozumět,“ líčí Solbakken.

Paradoxem je, že právě v Norsku odehraje 22. března česká reprezentace první utkání pod novým trenérem Ivanem Haškem.

Solbakken patřil během dvou sezon strávených ve Vikingu k nejlepším hráčům norské ligy v progresivním vedení míče (114) a rozdaných i přijatých přihrávek. Jen tři hráči celé soutěže získali více míčů na soupeřově polovině, Solbakken jich vybojoval přes dvě stovky. Třiadvacetiletý záložník se pyšnil také 92% úspěšností přihrávek.

První zimní posilou úřadujícího českého mistra, který je v čele neúplné tabulky po podzimní části první ligy, byl útočník Indrit Tuci. Třiadvacetiletý Albánec přestoupil na Letnou na konci prosince z Lokomotivy Záhřeb.

Reklama