Hlavní obsah

Z NHL byl vyobcován, Rusko ho přivítalo. Kanadský průšvihář dostal od Putina občanství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NHL opouštěl po 4 sezonách a 187 zápasech zadními vrátky, KHL ovšem kanadského útočníka Brendana Leipsica přivítala s otevřenou náručí. Devětadvacetiletý hokejista nyní dokonce získal ruské občanství.

Foto: Profimedia.cz

Brendan Leipsic v dresu Petrohradu při utkání se Spartakem Moskva.

Článek

Po začátku ruské agrese vůči Ukrajině se počty zahraničních hokejistů v soutěži výrazně ztenčily, v KHL však stále působí 46 Kanaďanů, 19 Američanů, ale taky devět Slováků, pět Čechů, čtyři Švédové a jeden Fin. U Leipsicova jména je každopádně od tohoto týdne i ruská vlaječka. Prezident Vladimir Putin dekretem udělil občanství kromě bývalého hráče Washingtonu i americkému boxerovi Kevinu Johnsonovi, který na počest ruského lídra přijal jméno Vladimirovič.

Leipsica v roce 2020 vyhodili Capitals, když unikla část jeho soukromé konverzace a internet začaly zaplavovat screenshoty, kde své spoluhráče označuje za ubožáky. Ještě víc ale vadily misogynní poznámky a neomalené popisy vzhledu konkrétních žen.

„Včera byl hacknut účet mého kamaráda na Instagramu a nějaká osoba rozšířila obrázky soukromé konverzace, jejíž jsem byl součástí. Plně si uvědomuju, jak nevhodné a urážlivé tyto komentáře jsou, a všem se za své jednání upřímně omlouvám. Jsem odhodlán se z toho poučit a stát se lepším člověkem. Dám si čas na to, abych zjistil, jak se zodpovědně a smysluplně posunout dál. Je mi to opravdu líto,“ sepsal Leipsic, ale z Washingtonu ho stejně vyrazili a NHL nad ním zlomila hůl.

V Rusku se ovšem chytil. Sezonu 2020-21 strávil v CSKA, další dvě v Magnitogorsku. A loni v červnu se na dva roky upsal Petrohradu. O měsíc později ruská média uvedla, že Leipsic napsal Putinovi žádost o udělení občanství. A nyní už má rodák z Winnipegu ruský pas.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko