Hlavní obsah

Sparta a Slavia mají rozdílný přístup k B týmům. Jaká je situace v cizině?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Sparta má svůj rezervní tým ve druhé lize, Slavie své talenty do stejné soutěže dostává skrz spolupráci s Vlašimí a vlastní rezervu má až ve třetí lize, tedy ČFL. V pořadu Přímák jsme se mimo jiné zaměřili na srovnání s prestižními kluby v zahraničí. Některé z nich mají také svá béčka ve druhé lize, jiné ve třetí, další se možnosti mít B tým v mužských soutěžích dobrovolně zřekly.

B tým Sparty je ve druhé lize na postupových příčkách, nejvyšší soutěž však hrát nemůže.Video: Sport.cz

 
Článek

Ve druhé lize vrcholí boje o přední příčky a tím pádem o postup, alespoň v případě některých mužstev. Další účastníci možná vzdají účast v nejvyšší soutěži, protože pro ně bude obtížné splnit podmínky, u dalšího týmu je jisté, že se do ligy nepodívá z jiných důvodů. Řeč je o Spartě B, která jako rezervní tým nemůže hrát stejnou soutěž jako A-tým.

V nejslavnějších pražských klubech momentálně pozorujeme výrazně odlišný přístup k rezervním týmům. Zatímco Sparta má svůj záložní tým ve druhé nejvyšší soutěži, béčko Slavie hraje o patro níž, tedy v ČFL. To však neznamená, že by sešívaní nemohli nasazovat své naděje ve druhé lize. Skrz spolupráci s Vlašimí se nadějní fotbalisté klubu z Edenu rozehrávají ve stejné soutěži, jakou hraje Sparta B.

Kdo nahradí ve Spartě Adama Hložka? Diskuse z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Nevýhoda spočívá v tom, že zpátky z Vlašimi může Slavia stáhnout zpátky jen v přestupovém období, na druhou stranu je papírově možné, aby Vlašim postoupila do první ligy.

V pořadu Přímák jsme se zaměřili na srovnání se zahraničními soutěžemi. Například v Anglii jsou ligy juniorek stále separovány. Elitní Premier League 2 hrají jen kluby, jejichž akademie získaly nejvyšší hodnocení, které je zaměřené na zázemí, personál či program kombinující sport se vzděláním. Samostatnou soutěž béček mají třeba také v Belgii.

Stanislav Levý rozebírá přestupové strategie Sparty. Úryvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Jinde však prestižní akademie využívají možnost nechat své talenty zvykat na dospělý fotbal pod vlastním dohledem. Ve druhé lize má juniorku Ajax, Dinamo Záhřeb, Benfica nebo FC Porto, třetí úroveň hrají rezervy Sportingu, Realu Madrid či Barcelony.

Které prestižní akademie naopak nemají své B-týmy, přestože je ve svých zemích mohou mít i ve druhé lize? A v jaké zemi místní velkokluby dobrovolně nezakládají B-týmy, přestože jim to regule dovolují?

Více se dozvíte ve videu z pořadu Přímák.

PŘÍMÁK se Stanislavem Levým.Video: Sport.cz

Související témata:
  6 : 0 Ostrava - Slovácko 6 : 0 dohráno
20240526T16 : 00:00+0200
Ostrava vs. Slovácko
Ostrava vs. Slovácko
Ostrava
Slovácko
  4 : 0 Slavia - Ml. Boleslav 4 : 0 dohráno
20240526T16 : 00:00+0200
Slavia vs. Ml. Boleslav
Slavia vs. Ml. Boleslav
Slavia
Ml. Boleslav
  1 : 1 Sparta - Plzeň 1 : 1 dohráno
20240526T16 : 00:00+0200
Sparta vs. Plzeň
Sparta vs. Plzeň
Sparta
Plzeň
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace.