Hlavní obsah

Sparta Vrbův odchod z Plzně neslaví. Je to rána, ale Viktoria má čas, aby se vzpamatovala

Praha

Kdy jindy už by chtěli vyhrát titul, když ne v probíhajícím ročníku! Fotbalisté Sparty vedou dvě kola před koncem podzimu tabulku Gambrinus ligy o pět bodů před druhou Plzní. Teplice, Liberec a spol. se drží zpátky s ještě větší ztrátou a ke všemu dorazila na Letnou zpráva, že Viktoria musí hledat nového trenéra, protože úspěšný Pavel Vrba po podzimu odchází k české reprezentaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal ze Sparty (vpravo) se snaží zastavit obránce Davida Limberského z Plzně.

Článek

Poslední tři sezóny museli Letenští vždy z druhé příčky tabulky sledovat, jak si mistrovskou trofej předávají Plzeň (vyhrála dvakrát) a Liberec. Teď už jsou na řadě ale zase oni! Jejich klub přece právě v těchto dnech slaví 120. výročí založení, vede tabulku se slušným náskokem a teď navrch v táboře největšího rivala končí éra Pavla Vrby! Tak co víc by už sparťané chtěli...?

„Pro Plzeň je Pavlův odchod pochopitelně zásadní změnou. Nemyslím si ale, že by to jejich mužstvo mělo nějak zásadně rozhodit," pochybuje letenský kouč Vítězslav Lavička.

„Pro Plzeň je to určitě rána. Sezóna však bude ještě dlouhá, takže mají dost času, aby se z ní vzpamatovali. A pro český fotbal je dobrá zpráva, že národní tým přebírá takhle kvalitní trenér," přidává se záložník Lukáš Vácha.

„Trenér z Plzně odchází, ale hráčský kádr zůstává. A my budeme mít ještě hodně těžké práce, abychom klubu titul jako dárek k 120. narozeninám dali," poukazuje kapitán David Lafata.

Viktoria se může v pátek výrazně přiblížit

Až bude Sparta v sobotu večer nastupovat ke slavnostnímu duelu s Mladou Boleslaví, možná už povede jen o dva body. Plzeň hraje v Brně již v pátek, a pokud tam zvítězí, dostane sparťany pod tlak.

„Necháme se překvapit. Psychický podtext to samozřejmě má, protože výsledek Plzně vždy vnímáme a její zápas sledovat budeme. Sled utkání ovšem neovlivníme. Nechci proto spekulovat, jestli je lepší hrát v kole po Plzni, nebo před ní," říká Lavička.

Nechává si pro sebe, jak si představuje optimální tabulku po šestnácti podzimních kolech. „Ideální by pochopitelně bylo, kdybychom stávající pětibodový náskok ještě zvýšili. A když už, tak aby se aspoň nezmenšil," usmívá se trenér Sparty.

Reklama

Související témata: