Hlavní obsah

Sparta vstala z mrtvých a ze šlágru bere bod. Slavia uťala jarní trápení a vede ligu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fotbalisté Slavie zastavili sérii jarních neúspěchů a slaví první vítězství v soutěžním utkání roku 2022. Na hřišti Slovácka vyhráli v nedělním utkání 21. kola nejvyšší soutěže 1:0, duel rozhodl krátce před poločasem Ondřej Lingr. Poslední Karviná po senzačním vítězství na Slavii doma jen remizovala s Jabloncem 1:1. Olomouc sice prohrávala na začátku druhé půle s Mladou Boleslaví 0:1, ale dokázala duel otočit a bere tři body za vítězství 2:1. Sparta v divokém šlágru s Plzní zachránila na poslední chvíli remízu 2:2, když hosté za stavu 1:2 zahodili několik stoprocentních šancí a Hložek následně vyrovnal. Ligu tak vede s 51 body Slavia, na stejné bodové metě je i Plzeň.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Sparťanský střelec Adam Hložek slaví vyrovnávací gól ve šlágru s Plzní.

Článek
Fotogalerie

Mistrovská Slavia se představila po dvou jarních klopýtnutích v Uherském Hradišti, kde se jí postavilo Slovácko. Sešívaní měli o motivaci postaráno, chtěli napravit senzační domácí ligovou porážku 0:1 s poslední Karvinou a středeční prohrané pohárové derby se Spartou (0:2).

Slavia vyrukovala do ostře sledované bitvy na hrotu s útočníkem Stanislavem Teclem, do základní sestavy se dostal i mladík Jurásek, jenž před pár dny posílil vršovický klub z Mladé Boleslavi. O vítězný gól se ale nakonec postaral krátce před poločasem po pěkné akci Ondřej Lingr.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Ondřej Lingr vysvobodil gólem Slavii.

Slovácko, v jehož základní sestavě chyběl kanonýr Jurečka (do utkání zasáhl až jako střídající hráč) tak opět nedosáhlo v duelu se Slavií na body. Pražané vyhráli dvanáct z posledních čtrnácti vzájemných bitev. Domácí tým se k nejvážnějšímu ohrožení branky Slavie dostal až v nastaveném čase, dělovku Havlíka ale brankář Mandous zneškodnil.

Karviná doma přišla o výhru nad Jabloncem pět minut před koncem. Lukáš Čmelík si v 51. minutě došel pro penaltu a sám ji proměnil, což poslalo poslední tým tabulky do vedení, jenže v závěru vyrovnal Václav Pilař. Slezané jako jediní doma v ligové sezoně ještě nevyhráli a zůstávají v tabulce u dna. Na Pardubice ztrácejí osm bodů a to ještě mají Východočeši dva odložené zápasy k dobru. Jablonec má o 11 bodů více než jeho dnešní soupeř a je dvanáctý.

Hanáci si zlepšili náladu po poslední porážce v Jablonci na domácí půdě. V duelu s Mladou Boleslaví sice po parádě Matějovského na začátku druhé půle také prohrávali, ale nakonec zápas otočili ve svůj prospěch. Utkání rozhodl jedenáct minut před koncem přesnou trefou Zmrzlý. Sigma navíc neproměnila Růskem penaltu.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Radost z druhého gólu v podání fotbalistů Sigmy Olomouc, na zemi autor Ondřej Zmrzlý.

Vrcholem kola byl dramatický souboj Sparty s Plzní. Západočeši na Letné dlouho vládli, když je do přestávky poslal do vedení Chorý a osm minut po pauze jistil náskok druhým zásahem stoper Hejda. V tu chvíli tisícovka fanoušků v hledišti letenský tým nepoznávala. Borci v rudých dresech působili křečovitě a kupili nepřesnosti.

Sparťanský trenér Pavel Vrba byl hodně rozčarovaný, nakonec se ale rozhodl zamíchat sestavou a dočkal se odměny. V 72. minutě totiž přesnou hlavičkou dostal Letenské zpátky do hry Pavelka. Plzeň pak mohla z několika jasných šancí duel rozhodnout, ale trestuhodně všechny možnosti zahodila. A v úplném závěru přišel trest. Do pokutového území Viktorie se vydal i gólman Holec, Sparta hrála vabank. Z náporu pak Hložek vytěžil vyrovnávací trefu na konečných 2:2.

Program 21. ligového kola:
Sobota
Bohemians 1905 - Zlín 1:0
Hradec Králové - České Budějovice 2:2
Ostrava - Teplice 2:4
Liberec - Pardubice odloženo
Neděle
Olomouc - Mladá Boleslav 2:1
Branky: 65. Chytil, 79. Zmrzlý - 47. Matějovský.
Slovácko - Slavia 0:1
Branka: 44. Lingr.
Karviná - Jablonec 1:1
Branky: 50. Čmelík z pen. - 85. Pilař.
Sparta - Plzeň 2:2
Branky: 72. Pavelka, 90,+1 Hložek - 20. Chorý, 53. Hejda.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.