Hlavní obsah

Sparta zlákala další posilu, z Turecka přichází exslávista Grajciar

Seznam fotbalistů, kteří během kariéry oblékli dres obou pražských rivalů, se rozroste o další jméno. Posilou Sparty se stal sedmadvacetiletý slovenský záložník Peter Grajciar. Přichází sice z druholigového tureckého Konyasporu, tam však přestoupil před rokem právě ze Slavie, v níž působil v letech 2008 až 2010. V české lize se několikrát předvedl jako ranař z větších vzdáleností.

Foto: Petr Horník, Právo

Slávista Peter Grajciar (vlevo) ve vzdušném souboji s Václavem Kadlecem ze Sparty. Teď Grajciar pozná derby ze druhé strany...

Článek

Brankáři v Gambrinus lize si budou muset dávat pozor. Na českou scénu se vrací slovenský záložník, který dokáže z větších vzdáleností vyslat těžko chytatelné pumelice. Tak se alespoň Peter Grajciar prezentoval ve Slavii, teď zamířil z tureckého Konyasporu do tábora rivalské Sparty.

„Domluvili jsme se na podmínkách transferu přímo v Turecku. Peter potřebuje ještě dořešit nějaké formality, předat byt a podobně. V pátek by měl být přestup dokončen i administrativně. Dohodli jsme se na čtyřleté smlouvě,“ oznámil pro klubové stránky úspěšné splnění své turecké mise Jakub Otava, personální ředitel Sparty.

Grajciar už má sbaleno a čeká, kdy bude moci vyrazit do Prahy. „Rád bych viděl čtvrteční zápas proti Sarajevu na Letné, pak mě čekají zdravotní testy. Věřím, že nejpozději za čtyři dny budu trenérům plně k dispozici,“ řekl záložník v úterním rozhovoru pro sparťanský web. „Sparta přišla se skvělou nabídkou, jednání vedla seriózně, korektně a profesionálně. Její zájem mě hodně potěšil a mám z přestupu velkou radost. Těším se prakticky na všechno, myslím, že česká liga bude letos hodně zajímavá a napínavá.“

Peter Grajciar se raduje z branky.foto: Právo/Petr Horník

Rodák ze Zvolena dvakrát nastoupil za slovenskou reprezentaci a vstřelil jeden gól. V letech 2008 až 2010 oblékal sešívaný dres Slavie, odkud odešel před rokem do Turecka. Konyaspor byl v minulé sezóně nováčkem v Süper Lig, z níž vzápětí sestoupil zpátky do druhé ligy.

Konyaspor doufal, že po aféře zůstane v lize

„Jednání bylo velice složité kvůli korupční aféře, která v Turecka propukla. Konyaspor doufal, že některé týmy budou přeřazeny do nižších soutěží a díky tomu zůstane v lize,“ popisuje Otava. „Peter byl v minulé sezóně nejlepší hráč týmu a z pozice záložníka i nejlepší střelec s osmi góly. Díky vstřícnosti prezidenta Konyasporu a velké touze Petera hrát za Spartu se nakonec podařilo přestup dotáhnout do konce,“ oddychl si letenský ředitel.

Podle zákulisních informací se Sparta angažováním Grajciara pojistila pro případ, že by odešel Kamil Vacek. O letenského záložníka má po vydařené sezóně velký zájem italský klub Chievo Verona, jemuž se čerstvý český reprezentant předvedl i v loňských pohárových duelech s Palermem.

"Zájem o Kamila je, klub ovšem nechceme specifikovat," potvrdil letenský mluvčí Ondřej Kasík pro Sport.cz. Sparta je údajně ochotná o uvolnění svého klíčového záložníka uvažovat, ale až koncem srpna po skončení kvalifikace Evropské ligy.

Reklama

Související témata: