Hlavní obsah

Sparta znovu vykázala ztrátu, za minulou sezónu prodělala 190 miliónů

Praha
Aktualizováno

Fotbalová Sparta Praha hospodařila v ročníku 2012/13 s výslednou ztrátou 190 miliónů korun. Vyplývá to z výroční zprávy klubu, která byla dopracována v závěru minulého roku. Důvodem červených čísel je fakt, že se vedení klubu se i přes nabídky ze zahraničí rozhodlo udržet v týmu klíčové hráče. Letenský celek to ve středu uvedl na svém webu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Majitel Sparty Daniel Křetínský už do Sparty nasypal více než miliardu korun.

Článek

"Hospodářský výsledek nemá žádný negativní dopad na chod společnosti, což dokládá i zpráva nezávislého auditora, kterou si klub nechal vypracovat," uvedla ve zprávě Sparta, které se podařilo snížit rekordní ztrátu téměř 240 miliónů z předchozího období.

Od příchodu majitele Daniela Křetínského v roce 2004 Sparta nezakončila sezónu v minusu jen jednou. V plusu byla pouze v prvním ročníku a její celková ztráta za všechna období nyní překročila hranici jedné miliardy.

Hlavní část příjmů Sparty v minulém ročníku tvořily vedle peněz od sponzorů zejména bonusy za účast v Evropské lize, v níž Sparta postoupila ze skupiny do vyřazovacích bojů, kde nestačila na Chelsea. Úspěšné vystoupení přineslo klubu 69,5 miliónu korun a příjmy ze vstupného dosáhly hodnoty 51 miliónů.

Naopak za provoz klubu (energie, organizace výjezdů k zápasům atd.) Sparta zaplatila 134 miliónů, výdaje na hráče a realizační týmy od mládežnických výběrů po áčko činily dalších 150 miliónů.

Ztrátový byl pražský celek i na přestupovém trhu, když na Letnou přišli útočník David Lafata (údajně za 20 miliónů) a záložník Lukáš Vácha (údajně 14 miliónů). Rozdíl mezi odchody a příchody nakonec činil -18,5 miliónu. Přestup Václava Kadlece do Frankfurtu (asi 82 miliónů korun), který se uskutečnil loni v srpnu, bude započítán až do příští sezóny.

Reklama

Související témata: