Hlavní obsah

Sparťanská legenda drží podíl ve známém francouzském klubu. Investuje do fotbalu v Česku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srdcovka. V Česku je to pražská Sparta, v cizině pro změnu třeba francouzský Racing Štrasburk. Když bylo tomuto momentálně prvoligovému klubu ouvej a propadl se do tamní páté nejvyšší soutěže, Ivan Hašek neváhal a koupil si necelých deset procent klubových akcií. „Chtěl jsem pomoci," přiznává bývalý šéf českého fotbalu v pořadu Přímák na Sport.cz. A co podobné investice v Česku? „Nebál bych se toho, ale nepřeháněl bych to. V tuhle chvíli pro to není vhodné prostředí, ale třeba bude," neskrývá.

Hašek akcionářem ve Štrasburku. Investoval by i v ČR?Video: Sport.cz

 
Článek

Zkušeností sbíral po celém světě jako hráč a stejným světoběžníkem je devětapadesátiletý Ivan Hašek i v roli trenéra. Českému fotbalu dělal dobré jméno přímo na zeleném pažitu a skvělou pověst má i jako kouč. K řadě klubů ho váže vřelý vztah. „Pár srdcovek mám a Štrasburk je jednou z nich," vzpomíná na klub, za který hrál, pak jej trénoval a teď je minoritním akcionářem.

Že by seděl každý den v kanceláři klubu a na něco dohlížel, třeba jaké posily klub Racing koupí, to od Haška nečekejte. „Spíš jezdím na valné hromady. Jsem ve spojení s prezidentem klubu, který byl manažerem mužstva, když jsem tam trénoval a je to můj bývalý spoluhráč," netají se tím, jaké jsou jeho povinnosti ve francouzském klubu.

Štrasburk je jedinou investicí podobného druhu, kterou Hašek udělal. V době, kdy byl Racing až v páté lize, potřeboval pomoci a Hašek neváhal. Vysvětlení proč není složité. „Klub mi pomohl, když jsem byl zraněný, rok a půl jsem nehrál fotbal. Končila mi smlouva a oni mi dali novou. Jsem vděčný, že si mě tehdy nechali a věřili, že se uzdravím," vzpomíná. Štrasburku se navíc důvěru vyplatila. Kromě zmíněné investice totiž na Haškovi ještě vydělal, když se dal zdravotně dohromady, přišla nabídka z Japonska a český fotbalista se stěhoval za odstupné do země vycházejícího slunce.

Sparta? Jako když alkoholik nebo gambler říká, že nepije a nehrajeVideo: Sport.cz

Na Francii nedá ani po letech dopustit. Celkem tam s rodinou strávil sedm let a tvrdí, že to byly nádherné roky. „Fotbal si tam moc nezahrajete, tam se hraje hodně egoistický fotbal, ale žili jsme s rodinou pohromadě ve vesničce a bylo to báječné," rozzáří se.

Jakmile ale přijde řeč na případné investování do fotbalového klubu v Česku zvážní. Je jasné, že by si vše pořádně rozmýšlel. „Nebál bych se toho, ale investoval bych jen rozumně, v malé míře," konstatuje s tím, že v tuto chvíli není v Česku na podobnou investici vhodné prostředí. „Ale třeba bude. Záleží také, jakou cenu, za co zaplatíte."

Ivan Hašek vzpomíná na nejbizarnější angažmáVideo: Sport.cz

Co dalšího zaznělo v pořadu Přímák na Sport.cz?

Reklama

  Plzeň - Slovácko dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia dnes 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.