Hlavní obsah

Sportovní kluby velký pokles návštěvnosti nečekají, většina fanoušků je očkovaná

Zástupci předních českých fotbalových a hokejových klubů se shodli, že se jich zpřísněná protikoronavirová opatření a konec uznávání negativních testů při vstupech na stadiony dotknou, ale výraznější pokles stávající návštěvnosti neočekávají. Uvedli, že výrazná většina fanoušků v hledištích už je naočkovaná.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Fanoušci Baníku Ostrava (ilustrační foto)

Článek

Kluby se zatím nechystají vracet peníze za již prodané vstupenky neočkovaným. Fotbalová Slavia, která má nejvyšší návštěvnost, doporučila fanouškům, aby se obrátili na ministerstvo financí. Některé z týmů, například hokejové České Budějovice, mají přímo v podmínkách, že částky jsou v souvislosti s vládními opatřeními nevratné. Proti omezením se postavili fanoušci fotbalového Baníku Ostrava, kteří pohrozili, že zůstanou za branami stadionu, pokud je nevpustí na zápas na základě negativního testu.

Na sportovních či kulturních akcích v Česku se od pondělí nově už neuznávají negativní testy jako covidový certifikát. Lidé se musejí prokázat kompletním očkováním proti covidu-19 nebo tím, že v posledních šesti měsících nemoc prodělali.

Většina permanentkářů je očkovaná

Zástupci největších klubů se shodli, že mezi permanentkáři je výrazná většina očkovaná. "Podle informací, které máme od permanentkářů, je to významné číslo. Míra proočkovanosti mezi našimi držiteli sezonních vstupenek je vyšší, než jaká je proočkovanost České republiky," řekl ČTK mluvčí fotbalové Sparty Ondřej Kasík. Současná proočkovanost v Česku činí 60,9 procenta obyvatel.

Podobně je na tom hokejová Sparta. "Nová opatření se nás samozřejmě dotknou. Z našich statistik vyplývá, že 80 procent fanoušků na stadionu je očkovaných. Věříme, že toto číslo i nadále poroste. Očkování podporujeme u našich hráčů, zaměstnanců i fanoušků. Máme naočkováno přes 90 procent všech zaměstnanců," uvedla generální manažerka Sparty Barbora Snopková Haberová.

Neočkovaní fanoušci už na stadiony i před dnešním zpřísněním tolik nechodili, což se promítlo do snížené návštěvnosti oproti období před koronavirem. Výrazný úbytek zaznamenaly třeba fotbalová Sparta či Plzeň a také na hokej chodí obecně méně lidí než dříve s výjimkou Pardubic nebo Českých Budějovic.

Ani Slavia problémy nemá

Také na fotbalovou Slavii, která má s 12 209 diváky na zápas suverénně nejvyšší domácí návštěvnost v ligové sezoně, chodí převážně očkovaní fanoušci. Ve čtvrtek čeká českého šampiona v Edenu utkání Evropské konferenční ligy proti Feyenoordu Rotterdam. Klub žádné vysoké počty žádostí o vrácení peněz ze strany neočkovaných fanoušků nezaznamenal, na svém webu pak doporučil, aby se příznivci případně ohledně kompenzací obrátili na ministerstvo financí, jak dnes v prohlášení uvedlo ministerstvo kultury.

Vracet vstupné nenaočkovaným neplánuje ani hokejový Motor České Budějovice. "Jak u permanentek, tak u vstupenek máme už od začátku sezony v obchodních podmínkách, že jsou částky nevratné i v případě vládních omezení. Samozřejmě se ale obáváme, že se to projeví na návštěvnosti. Sice víme, že většina našich návštěvníků už je očkovaná, nicméně každý prodaný lístek je pro nás důležitou součástí rozpočtu. A teď budou tržby zkrátka určitě nižší a to nás pochopitelně trápí," řekl marketingový a PR ředitel Tomáš Kučera.

Lidé o vrácení peněz nežádají

Podobně jsou na tom hokejové Pardubice. "Zatím jsme nezaznamenali žádosti lidí o vrácení peněz. Chtěl bych upozornit, že nevpuštění na stadion z důvodu nesplnění jedné z podmínek nového nařízení ministerstva zdravotnictví nezakládá nárok na vrácení vstupného ani jinou kompenzaci," podotkl pardubický mluvčí Lukáš Zitka.

Fotbalová Sparta podobně jako Plzeň nebo Baník zatím o případné kompenzaci pro fanoušky teprve jedná. "To je asi věc, kterou budeme chtít řešit komplexně po skončení probíhající sezony. Abychom věděli, kolik utkání v sezoně bylo ovlivněno jakým typem opatření a mohli jsme se rozhodnout na základě celkového obrázku," řekl Kasík.

Upozornil na to, že kontroly při vstupech na stadion budou po organizační stránce složitější než doposud. "V tuto chvíli existuje spousta možných kombinací, jak se člověk může při vstupu prokázat. Podle věku, stadia očkování nebo i dokumentů, že ze zdravotních důvodů nemůže být očkován. Tohle bude z hlediska organizace náročný úkol být připraven na všechny možné kombinace," uvedl Kasík.

Českobudějovický hokejový klub se rozhodl motivovat lidi k očkování tím, že slíbil fanouškům za vakcinaci vstupenky na Motor od ledna do konce základní části. Podobně se inspirovaly fotbalové Teplice. "Vzali jsme si příklad z českobudějovického Motoru. I my vnímáme, že očkování je jednou z mála cest, jak zabránit zaplňování nemocnic, kvůli čemuž poté hrozí také další uzavírání sportovních akcí. To si nikdo z nás nepřeje," prohlásil teplický mluvčí Martin Kovařík.

Fanoušci Baníku protestují

Proti opatřením se chtějí postavit fanoušci Baníku. "Očkovaní i neočkovaní napříč aktivními skupinami a fankluby Baníku se shodli, že pokud nebude možné vstoupit do ochozů také na základě negativních testů, zůstaneme společně za branami stadionů. Pokud existují bezpečné způsoby, jak v ochozech společně fandit klubu, který nás spojuje, nemůžeme přijmout nařízení, které fanoušky, potažmo celou společnost, rozděluje," uvedli na Facebooku fanoušci Baníku. Upozornili, že z jejich strany nejde o bojkot. "Je na nejlepším vědomí a svědomí každého chachara, jak se v této situaci zachová," doplnili.

Fotbalová Slavia se bez ohledu na vládní nařízení rozhodla na zápas s Feyenoordem zpřísnit opatření a například zastavila veřejný prodej lístků. "Utkání proběhne za vyšších hygienických opatření, nebude stoprocentně vyprodáno. Na zápase znovu zařadíme hostesky, které budou vyzývat návštěvníky, aby si nasadili respirátor. Nechceme, aby se stadion stal covidáriem. Pokud to bude možné, chceme nechat trochu rozestupy. Velmi pravděpodobně oddělíme sektory a nebudeme dovolovat transfer z místa, na které si fanoušek vstupenku koupil," řekl na klubové televizi předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Reklama

Související témata: