Hlavní obsah

Stanciu a Stoch premianty derby, našli se i nešťastníci

Praha

Dva rozdílné poločasy, čtyři konzultace s videorozhodčím, šest branek a devět žlutých karet, takové bylo 289. velké pražské derby. Oba rivalové se nakonec rozešli remízou, kterou Slavii zajistil z pokutového kopu v 95. minutě kanonýr Milan Škoda. Komu se derby povedlo a kdo naopak zklamal? Jednotlivé formace jsme oznámkovali na školní stupnici od jedničky po pětku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicolae Stanciu ze Sparty Praha během utkání se Slavií.

Článek
Fotogalerie

Brankáři: Sparta 2, Slavia 4

I když oba brankáři dostali tři góly, rozdíl v jejich výkonech byl znatelný. Domácí Nita mohl zabránit jen jedné z obdržených branek a naopak svůj tým podržel, když chytil Teclův pokus z bezprostřední blízkosti. To jeho protějšek Ondřej Kolář prožil velmi smolné derby. Dva obdržené góly na přední tyč a ten zbývající mu do branky srazil spoluhráč Souček. Oba inkasovali ještě jednou, ale ani jedna z branek nebyla uznána po konzultaci s videorozhodčím, když v obou situacích předcházel gólové střele ofsajd.

Obránci: Sparta 3, Slavia 3

Šest branek v zápase nejvyšší důležitosti, to není moc dobrá vizitka pro obrany obou mužstev. Letenští již poněkolikáté v této sezóně inkasovali gól ze standardní situace a prvnímu i třetímu gólu předcházel chaos v obraně domácích. Velmi podobně jsou na tom také hosté. První a třetí obdržený gól, kdy nikým neatakovaný Stanciu pronikl do vápna a z úhlu překvapil Koláře, vypadaly velmi podobně. Plusový bod si připsal stoper Deli, když snížil sedm minut před koncem na 2:3.

Záložníci: Sparta 2, Slavia 2

Jednoznačně nejlepší řada u obou mužstev. Za domácí zářil především Stanciu, ale i Plavšič, který nastoupil na jaře poprvé v základní sestavě. V první půli byl rovněž velmi silný Kanga, jehož aktivita však po poločase opadla a měl problém s prvním dotekem. Ze slávistů byl jednoznačně nejlepší Miroslav Stoch, který jako jeden z mála sešívaných byl vidět v prvním poločase a v tom druhém vstřelil kontaktní branku na 1:3. Naopak zklamal Portugalec Danny, který působil velmi nervózně a k ničemu se za svůj pobyt na hřišti nedostal. Podobně jsou na tom oba defenzivní záložníci. Sparťan Kulhánek neuhlídal při druhém gólu červenobílých Deliho a Souček si vstřelil dokonce vlastní gól. Slávista ovšem chybu vykoupil neumdlévající aktivitou.

Útočníci: Sparta 3, Slavia 2

Letenští hráli po delší době na dva útočníky, avšak ani jednomu z nich se zápas nevydařil podle jejich představ. Na Kadlecovi byla vidět velká touha vyhrát a rozhodnout zápas, ovšem jediná povedenější akce byla, když nacentroval na Lafatu, který ve skluzu poslal míč nad Kovářovu branku. Ani útočník hostí Škoda nebyl moc vidět, vstřelil však klíčovou vyrovnávající branku na 3:3 a získal tak bod pro sešívané.

Hráči zápasu: Stanciu - Stoch

Nikolae Stanciu - Jednoznačně nejlepší hráč zápasu, který byl skoro u všeho, co Sparta dopředu předvedla. Dva góly dal sám, po jeho rohu si Souček vstřelil vlastní branku a to mu ještě rozhodčí neuznali další trefu kvůli ofsajdu Štetiny. Netradičně nastoupil na pravém kraji zálohy a nikoli v jeho středu jako v minulých zápasech a potvrdil tak svoji univerzálnost.

Srdjan Plavšič - Konečně se dočkal a nastoupil v základní jedenáctce. Trenéru Hapalovi se odvděčil velmi dobrým výkonem na levém kraji zálohy. Obstaral první šanci domácích, jenže jeho střelu z hranice vápna Kolář chytil, po jeho centru byla nařízena penalta kvůli ruce Jugase, po konzultaci s videem se ale ukázalo, že ruka byla ještě před vápnem a sparťané tak kopali jen přímý kop. Absolutně s ním nestíhal Frydrych, pro kterého zápas skončil už po prvním poločase.

Miroslav Stoch - Bylo na něm vidět, že hodně chce a snažil se být aktivní po celých devadesát minut. Ve druhém poločase se jeho výkon ještě vylepšil a za svoji aktivitu byl odměněn prvním soutěžním gólem v dresu sešívaných. Konečně potvrdil pověst střelce, se kterou do Slavie přišel a navázal na čtyři vstřelené branky v zimní přípravě.

Nešťastníci zápasu: Sáček - Danny

Michal Sáček - Poprvé na jaře se dostal na hřiště a to na dvacet minut. Bohužel pro Spartu se do zápasu vůbec nedostal. Snadno se přes něj prosazovali Hromada, Van Buren i Tecl a na svůj výkon bude chtít asi co nejrychleji zapomenout. Mohlo to být i tím, že nehrál úplně na prostředku, ale spíše z levé strany u Srdjana Plavšiče.

Danny - Absolutně se mu derby nevydařilo, působil nervózně a směrem dopředu nepředvedl vůbec nic. Nepotvrdil tak, co si od něj slávističtí trenéři slibují, a bude rád, když se po reprezentační přestávce vejde do základní jedenáctky, do které se tlačí ve formě hrající Tecl.

Reklama

Související témata:
  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice