Hlavní obsah

Třaskavá situace v Olomouci. Musí se tam toho hodně změnit, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měla to krásně rozehrané. Fotbalová Olomouc po podzimu mířila do elitní šestky, jenže v jarní lize se potácí a v závěru základní části bude mít co dělat, aby se vyhnula skupině o záchranu. Na Hané je dusno: fanoušci válčí s vedením, které čelí podezření z netransparentního hospodaření. „Myslím, že Sigma dlouhodobě není vedená správně. Je tam něco zkaženého,“ řekl v pořadu Přímák na Sport.cz bývalý reprezentant Jan Rajnoch, jenž v Olomouci hrával.

Třaskavá situace v Sigmě. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

V jarní tabulce je Sigma třetí od konce, letos uhrála jen pět bodů. Proto přišel drsný pád v tabulce: z pátého místa, které si hýčkala po solidním podzimu, klesla na osmé. Od nejhorší šestky, která bude v nadstavbě hrát o záchranu, Olomouc čtyři kola před koncem základní části dělí jen tři body. A skupina o titul bude složitě dosažitelná, na šesté Slovácko schází Sigmě šest bodů. „Je jasné, že atmosféra kolem klubu má na hráče vliv,“ poznamenal Rajnoch.

Zatím nepomohla ani změna trenéra. Respektive povýšení: odvolaného Václava Jílka na konci února vystřídal jeho asistent Jiří Saňák. Jeho bilance? Čtyři ligové zápasy, čtyři body. „Když si trenér nechá kecat od vedení do sestavy, důvěra od hráčů logicky není,“ řekl Rajnoch o Jílkovi. „Jirka Saňák je výborný kouč, ale je otázka, jestli se s nynějším stavem vůbec dá něco dělat.“

Výsledky Sigmy odrážejí třaskavou situaci kolem klubu: fanoušci chtějí konec současného vedení, které však demisi odmítá. Aféra kolem údajného neprůhledného hospodaření a rozprodávání majetku je podle šéfa olomouckého představenstva Petra Konečného snůškou lží a pomluv. „Nabalilo se to na sebe, současná situace je takové vyústění. V Olomouci se toho musí hodně změnit, aby si lidi znovu našli cestu na stadion,“ zdůraznil Rajnoch.

Před lety v Sigmě odehrál svých posledních 14 ligových zápasů – a odcházel rozčarovaný. „Přišel jsem ještě do druhé ligy, ale hned se nám podařilo vykopat postup. Ovšem už tehdy jsem říkal, že tamní prostředí není úplně ideální. Užil jsem si tam svoje: jednání vedení vůči mně a dalším hráčům, třeba Adamu Varadimu nebo klubové legendě Romanu Hubníkovi, byla cesta do pekel. Nejsem zapšklý, takhle jsem to říkal už dřív,“ vykládal Rajnoch.

„Olomouc je velké město, dlouhodobě to byla líheň skvělých fotbalistů. Jenže klub to nedokáže přetavit ve svůj prospěch a pracovat s tím,“ popsal. „Za posledních deset let tam byly dva sestupy, což je podle mě velká chyba.“

Jsou pro Sigmu nadějí aktuální jednání s americkým investorem? „Ryba smrdí vždycky od hlavy. Jediná šance je, aby přišel nový majitel a nastavil nová pravidla a řád,“ přemítal Rajnoch. „Klub má obrovský potenciál: krásný stadion, šikovní trávníkáři pravidelně dostávají ocenění a i pro hráče je Olomouc atraktivní místo pro život. Cítil jsem se tam dobře, ale další okolnosti byly proti mně. Bohužel se od té doby nic nezměnilo.“

Reklama