Hlavní obsah

Tři Rusové v lize. Jak je zasahuje válka? Obránce z Bohemians bude muset možná pryč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladislav Ljovin, Jevgenij Nazarov, Maksim Matvejev jsou tři ruští fotbalisté, kteří působí v českých ligových klubech. Server Sport.cz zmapoval, jak se jich dotýká situace v době, kdy jejich země vede válku na Ukrajině. Nazarov kvůli tomu bude možná nucen opustit Česko.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Vladislav Ljovin ze Slovácka a Michal Hlavatý z Boleslavi.

Článek

Fotbal je nyní u 24letého ruského stopera Jevgenije Nazarova, který přišel do Bohemians 1905 v zimě, zcela na vedlejší koleji. Je zdrcený z tahu ruské vlády i ze své situace. Podle zpráv z kabiny Klokanů je duchem jinde, očividně není v pohodě. Za normálních okolností usměvavý kluk je zlomený. Při konverzaci o válce a nejisté budoucnosti se neubrání slzám.

Před tréninky tráví čas v masérně, kde telefonuje. Řeší, co bude dál. V polovině března mu údajně končí vízum, nové mu za nynější situace, kdy Rusko páchá na Ukrajině válečné zločiny, stěží bude prodlouženo. Čeká ho tedy nejspíš návrat do Ruska.

Jenže Nazarov uvízl v začarovaném kruhu. Dostat se do Ruska je nyní nesmírně komplikované, ne-li nemožné. Ruské aerolinie nesmí do vzdušného prostoru Evropské unie a naopak. Bývalý obránce Teplic se návratu do Ruska brání, jeho prioritou je hrát fotbal za Bohemians. Jenže zřejmě nebude zbytí...

Vladislav Ljovin v takhle těžké situaci není, v Česku žije dlouhodobě, hraje tu už pět let. 26letý záložník se v zimě upsal Slovácku jako volný hráč. V klubu s ním o válce hovořili, Ljovin s válečným tažením jednoznačně nesouhlasí, svůj postoj měl předestřít i před celou kabinou. Víc se to v Uherském Hradišti nerozmazává.

Ruský středopolař zůstává platným členem kádru, o víkendu odehrál celý zápas proti Mladé Boleslavi. V Česku je výborně adaptovaný, prošel Mladou Boleslaví, Jihlavou a Bohemians, zná dobře místní mentalitu a kulturu. Nemá problémy.

Ruského obránce angažovaly v zimě také České Budějovice, z Lokomotivu Moskva přišel 20letý Maksim Matvejev. Uzavřel kontakt na tři a půl roku. Vzhledem k jeho nízkému věku se ho v Dynamu snaží do komunikace o válečném tažení Ruska na Ukrajině nezatahovat.

„Je to mladý klučina, nebavíme se s ním o tom. Spíš se ho ptáme, jak se cítí u nás v klubu. To, co se děje na Ukrajině, je hrozné, ale já do toho Maksima nechci v kabině zatahovat. Jako mladý kluk za tohle nemůže," říká trenér Dynama David Horejš.

Jihočechy nedávno opustil ukrajinský stoper Maksym Talovjerov, který přestoupil do Slavie. Jednadvacetiletý stoper má podporu celého Dynama. „Maksym ví, že jsme tady pro něj, stojíme všichni při něm. Když za nás hrál, jezdil za ním na zápasy tatínek, situace je pro něj složitá. Mluvil jsem s ním před třemi dny přes videohovor, je tím vším hodně zasažen," dodává Horejš.

Reklama

Související témata: