Hlavní obsah

Třikrát nešťastníkem derby. Ogbu je trochu poděs, ale pro Slavii je platný, říká zkušený kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak trochu přebral nálepku smolaře při derby od Aihama Ousoua. Obránce fotbalové Slavie Igoh Ogbu se v posledních třech zápasech se Spartou, do kterých nastoupil, podepsal pod výsledek chybou nebo nešťastným momentem. „Má obrovské přednosti, ale i nedostatky. Někdy mu schází pragmatická rozvaha,“ podotýká zkušený trenér Vlastimil Palička.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Igoh Ogbu ze Slavie a Jan Kuchta ze Sparty během pohárového derby.

Článek

Je velmi pravděpodobné, že urostlý nigerijský stoper bude v sobotu vpodvečer figurovat v základní sestavě Slavie proti Spartě. Po pasáži po nepovedeném pohárovém derby, kdy ze sedmi utkání zůstal hned čtyřikrát mezi náhradníky, se na hřiště vrátil.

A nastoupil také v posledních dvou zápasech v Hradci Králové a s Baníkem Ostrava, Slavia v nich vyhrála a její trenér Jindřich Trpišovský jasně prohlásil: „Pokud hráči odvedou, co od nich potřebujeme, není důvod dělat změny. Jsme rádi, že hráči jsou v tomhle módu. Poslední kola jsou úplně jiný druh soutěže, je to jen pro některé.“

„Očekávám, že Ogbu bude hrát a že ke změnám nedojde, pokud budou všichni zdraví. Trenéři vidí hráče nejlépe. Uvidíme, jakou sestavu zvolí, ale Ogbu teď do základu patří,“ přitakává Palička. Což by znamenalo, že stomilionový David Zima opět zůstane mezi náhradníky.

Ogbu sice hrál i proti Plzni (0:1) a Olomouci (2:2), což sešívaným razantně nabouralo plány na mistrovský titul. Ale v sestavě se udržel a pak zapadl do restartu, který tým prodělal. „Je silově i soubojově skvěle vybavený, agresivní i dostatečně rychlý. Ale svou mentalitou je trochu poděs. Myslím to v dobrém, ale někdy se to proti němu otočí. Tím, jak moc zarputilý je, někdy přestává myslet,“ pozoruje Palička.

Roztržitou povahu předváděl i v derby. Proti Spartě zatím během angažmá v červenobílém klubu nastoupil pětkrát. V prvním utkání dal gól při remíze 3:3, pak skvělým výkonem pomohl k triumfu ve finále domácího poháru.

Jenže rodák z nigerijského města Jos následně loni v nadstavbě hloupě fauloval sparťana Awera Mabila a Letenští z penalty v sedmé minutě nastavení převrátili skóre na svou stranu a vyhráli 3:2. V podzimním ligovém derby pak nešťastným zásahem rukou v pokutovém území znovu umožnil Spartě kopat penaltu, která z ní v desáté minutě nastavení vyrovnala na 1:1. A v pohárovém čtvrtfinále kardinálně chyboval, když netrefil balon, a Victor Olatunji snížil po samostatném úniku na Aleše Mandouse na 1:2 a nastartoval hosty k obratu a postupu v prodloužení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Igoh Ogbu (5), Mohamed Tijani a trenér Slavie Jindřich Trpišovský po derby se Spartou.

„Nepochybuji o tom, že s ním trenér Jindřich Trpišovský mluví o tom, aby si uvědomoval rizika a dopady věcí, které dělá. Předpokládám, že vše pečlivě rozebírají i u videa a že s ním pracuje na tom, aby se zlepšil. Někdy vznikne problém, který zastíní jeho přednosti. Těmi je však velmi platný a Slavii jimi pomáhá,“ zmiňuje Palička, někdejší kouč Zlína, Jablonce nebo Opavy.

„Třeba Tomáš Holeš je jiný. Taky je agresivní a úspěšný v soubojích, ale vidím u něj větší přehled a zkušenosti. Derby je jiné utkání než všechna ostatní. Mentální stránka bude velmi důležitá. Jsem zvědavý, jak to Ogbu zvládne,“ říká Palička.

Pokud nigerijský obránce nastoupí, bude muset prokázat svou odolnost a být velice soustředěný. Sparta disponuje rozjetým ofenzivním trojzubcem ve složení Lukáš Haraslín, Jan Kuchta a Veljko Birmančevič. Tohle trio chyby v obraně soupeře trestá.

Jak skončí sobotní pražské derby?
Výhrou Sparty
48,7 %
Remízou
16,8 %
Výhrou Slavie
34,5 %
Celkem hlasovalo 8663 čtenářů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.