Hlavní obsah

Trpišovský: Zápas nás všechny vyždímal. Jurečka je v podstatě nenahraditelný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstup do jara měla fotbalová Slavia vrávoravý. „První kola nám moc nejdou, jsou pro nás trenéry strašákem,“ zmínil kouč sešívaných Jindřich Trpišovský po kovbojce a výhře 4:3 s Jabloncem. Mimo jiné ukázal na důležitost útočníka Václava Jurečky.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský během zápasu s Jabloncem.

Článek

Byly to nervy?

Byl to hlavně zajímavý zápas, který měl na první kolo velkou fotbalovou i běžeckou kvalitu. Jablonec patří v tabulce jinam, než kde se nachází. Ale utkání jsme si udělali složitější, než jsme mohli. Ani si nepamatuji, kdy jsme doma v lize dostali tři góly. Šlo o extrém, který nastane, doufám, jednou za sezonu. Samozřejmě s některými věcmi v defenzivě nebudeme spokojení, máme si na videu co ukazovat.

Asi by bylo hodně nepříjemné ztratit hned body, že?

Je jasné, že výhra je důležitá. Na konci sezony bude rozhodovat každý bod a gól z nastavení má cenu dvou bodů. Někdy je takové vítězství lepší, než když do jara vstoupíte kontrolovanou výhrou. Všechny nás zápas vyždímal, vyzkoušeli jsme veškerý možný arzenál.

Co například?

Střídání, změny rozestavení, reakci na průběh. Zápas bylo těžké dohrát, protože Jablonec měl nahoře v závěru Drchala s Kanakimanou, což jsou velice rychlí hráči. Ovšem tým měl v sobě velké odhodlání. Viděl jsem některé výborné individuální výkony, třeba Oscar byl motor a dával bych mu devět z deseti bodů. Kdyby dobře centroval, tak deset. Každopádně věřím, že nám výhra pomůže. Ve středu ve Zlíně nás čeká náročný zápas.

Mohlo se projevit, že jste v přípravě nehráli proti silnějšímu soupeři?

Přípravné zápasy se hrají trošku jinak. A to i v našem podání. Každý v nich chce držet balon, víc se dostat do hry, víc riskuje. V ostrých zápasech tu soupeř často hraje vyloženě jednoduše a na brejky. Situace, které nyní vznikaly, byly jiné než v přípravě, kdy často jdete do zápasu z únavy. Guoan se proti nám zatáhl, AIK taky. Ale když proti sobě nastoupí na tréninku naše dvě jedenáctky, hraje se ve velké kvalitě. Kluci každý den bojují o místo. Teď se vše sešlo tak, že jsme třikrát inkasovali. Ruku v ruce s tím jde, jak kvalitně Jablonec své akce prováděl.

Rozhodl Václav Jurečka. Jak moc je pro vás důležitý?

Mám z něj radost. Řekl bych, že se v utkání herně trápil, některé věci mu nevycházely, třeba na konci první půle neproměnil velkou šanci. Je ovšem silný v pokutovém území, škála jeho zakončení je obrovská. Doufám, že mu to pomůže. V tuhle chvíli je pro nás v podstatě nenahraditelný. Pokud má čistou hlavu a správné nastavení, je pro nás jedním z nejdůležitějších hráčů. Je skvělé, jakou práci odvede bez míče nebo v presinku.

Dva góly dal i Conrad Wallem. I když v zimě přišli na levou stranu sestavy El Hadji Malick Diouf a Ondřej Zmrzlý, v základu začal on. Zůstává pro vás Wallem na pozici levého wingbeka jedničkou?

Snažili jsme se nic nepodcenit a do systému 3 - 5 - 2 je pro nás Conrad první volbou. Malick musí ještě vstřebat spoustu věcí, dopředu je hodně silný, do defenzivy ale ještě trošičku plave. Conrad má v sobě herní inteligenci, práci s prostorem. Umí se dobře uvolnit, z levé strany je mnohem silnější než zprava, protože si balon může brát silnější nohou dovnitř. Má slušný centr i levou nohou a největším bonusem je jeho doplnění vápna, kdy umí být gólový. Má dobrý timing za obranu.

A jeho výkon proti Jablonci?

Byl určitě limitovaný kondičním výpadkem, do defenzivy se někdy chytal hodně daleko, což se projevilo u třetího gólu. Měl to náročné, protože musel pendlovat mezi Černákem a Štěpánkem. V druhé půli už bylo vidět, že šel jeho výkon hodně dolů, ať už herní, nebo běžecký, takže to asi ovlivnilo i jeho bránění. Proto střídal, i když dal dva góly a hrál výborně. Vždy bude záležet na rozestavení.

Reklama