Hlavní obsah

Veselému začíná perné jaro. Arénu v Hradci bych vyprodal sám, směje se kouč Klokanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrý den, trenére, jak se máte? Jaroslav Veselý si zvyká na to, že spousta lidí je k němu daleko uctivější než dřív. „I hráči z jiných klubů mi najednou podávají ruku,“ chechtá se kouč Bohemians, jenž se rozkoukává v nové roli asistenta reprezentačního trenéra Ivana Haška. Začíná mu perný půlrok s vrcholem na letním mistrovství Evropy. Teď ho ale ze všeho nejvíc zajímá víkendový start jarní ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bude se Jaroslav Veselý takhle usmívat i na konci sezony? Trenéra Bohemians kromě ligových bojů čeká ještě žhavá mise u reprezentace, stal se asistentem Ivana Haška.

Článek

Je v kurzu. V létě si jako první trenér Bohemians po 36 letech vychutnal evropské poháry a na konci roku dostal další odměnu: jeho dávný parťák Hašek mu nabídl posun k reprezentaci. Veselý kývl – ovšem pod podmínkou, že bude moct zůstat i v Ďolíčku, kde v létě prodloužil smlouvu do června 2026.

„Zatím to funguje perfektně, v pohodě pracuju na obou frontách,“ vykládá Veselý. Do fotbalové centrály na Strahov jezdí dvakrát týdně, zbytek se dá vyřídit po telefonu. A v březnu dojde na první sraz s přáteláky v Norsku a s Arménií. „Rodí se široký realizák, máme k sobě dost dalších lidí. Čekal jsem, že budu zaměstnaný o něco víc,“ usmívá se.

Štace v Bohemians ho zaměstnává pořád stejně. Klokani jsou po podzimu v lize devátí, což se dá brát jako malý zázrak. Proč? Nastříleli pouze 15 gólů, na stejné číslo se dostaly už jen poslední Budějovice (a taky Pardubice, ovšem ty odehrály o zápas méně). „Těší mě, že jsme v přípravě stříleli branky ve velkém. I silným soupeřům. Je to fajn vzpruha pro sebevědomí hráčů, ale snažíme se to nepřeceňovat,“ popisuje Veselý. Příjemný detail: jeho tým v přípravě prohrál jen jednou.

Pomůžou zlepšit ofenzivu tři zimní nováčci? Pokud jste novinky z Ďolíčku nesledovali, vězte, že přišel severomakedonský reprezentant Milan Ristovski, jeden ze dvou nejlepších střelců podzimní druhé ligy David Huf (12 gólů v Chrudimi) a 17letý zelenáč Matyáš Nechvátal, jenž začne v třetiligovém béčku. „Všichni tři potřebují čas, který od nás dostanou,“ zdůrazní Veselý. „Ristovski s Hufem konkurenci v áčku zvednou každopádně,“ spokojeně doplní Miroslav Držmíšek, sportovní ředitel Bohemians.

Už jen na jaře bude góly v Ďolíčku (snad) střílet protřelý útočník David Puškáč, jenž po sezoně zamíří do Jablonce. „U mě to nikdy není tak, že když někomu končí smlouva nebo odchází, automaticky ho odstavím. Vždycky hraje ten, kdo je na daném postu nejlepší,“ poví Veselý. „Třeba se David za pár let vrátí a dohraje v Bohemce kariéru. Proč ne?“

Už nebude mít brankáře číslo jedna Martina Jedličku, jenž se vrátil z hostování do Plzně. Taky si s hráči zvyká na nový, pohodlnější klubový autobus. A aby se netrénovalo pořád jen na umělce v Uhříněvsi, svým chlapcům nově dopřává výjezdy na strahovskou trávu. „Věřím, že ještě ukážeme sílu. Chceme v klidu doplout do středové skupiny, ale jakékoliv predikce jsou v tuhle chvíli ošidné. Po podzimu máme čtyři body do elitní šestky a jen tři do skupiny o záchranu,“ počítá.

Hned první jarní zápas bude pro Veselého pikantní: Bohemians hrají v jeho rodném Hradci Králové. „Možná bych stadion vyprodal sám, mám hodně žádostí od známých,“ vypráví. „Je otázkou, jestli se s Hradcem máme čím překvapit. Na nedávném soustředění v Turecku jsme bydleli kousek od sebe a navzájem jsme si umožnili vidět i zavřené zápasy. Snad dáme o jeden gól víc a začneme jaro úspěšně.“

Nový Ďolíček? Bohemians tlačí na Prahu

Nejočekávanější téma čtvrteční předligové tiskovky zůstalo z větší části pod pokličkou. Zajímá vás, jak to bude s dlouho očekávanou rekonstrukcí Ďolíčku? Zatím si musíte vystačit především s nedávnými slovy Dariusze Jakubowicze, předsedy představenstva Bohemians, v pořadu Ušák: „Pochopili jsme, že Praha nám to neudělá. Jdeme do toho vlastní iniciativou a vlastními prostředky. Někdy v horizontu dvou let bychom chtěli začít fyzicky pracovat.“ Vršovický klub se chystá zveřejnit další podrobnosti během února.

„Nějaký kontakt probíhá, protože majitelem stadionu je Praha. Veškeré kroky musíme s městem konzultovat. Teď je to tak, že my vyvoláváme rozhovory. My se ozýváme, my chodíme na magistrát. Bez naší iniciativy by z druhé strany nepřišlo nic,“ prozradil na tiskovce Darek Jakubowicz, ředitel Bohemians. „Jestli odpovídají? Tlak od nás je takový, že odpovídat musejí. Jsme tam dost pravidelně, protože posledních pět nebo šest let se nedělo v podstatě nic.“

Reklama