Hlavní obsah

Vysoká výhra a teď Sparta. Klíčové utkání, musíme být odvážní, nabádá Bílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reparát za prohru v Ostravě fotbalistům Plzně vyšel. Trenér Michal Bílek ocenil, že výhra 4:0 nad Zlínem se rodila bez větších problémů a prosadili se i střídající hráči, byť Adam Vlkanova i Tomáš Chorý nepatří mezi typické náhradníky. Teď Západočeši vyhlíží středeční šlágr na Letné, který hodně napoví o ambicích na titul.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Michal Bílek.

Článek

Je vysoká výhra velkým povzbuzením před středečním duelem na Spartě?

Pozitivní je, že máme nulu a zvládli jsme zápas bez větších problémů. Klání na Spartě bude o něčem jiném, proti nám bude protivník, kterému se daří a doma je velmi silný. Jestli chceme uspět, musíme podat vynikající výkon. Naše sebevědomí může jít trochu nahoru, můžeme do toho jít s čistou hlavou. Chceme tam uspět a přiblížit se čelu tabulky.

Na Spartu i Slavii ztrácíte šest bodů, jde směrem ke konci sezony o klíčové střetnutí?

Ano, ukáže se, jak se bude zbytek sezony vyvíjet. Jestli vyhrajeme, jsme znovu ve hře o nejvyšší příčky. Pokud se nezadaří, je téměř nemožné ligu vyhrát. Věřím, že to zvládneme, že nám utkání se Zlínem pomohlo, i když máme o den menší odpočinek než Sparta.

Jdete do utkání poučeni z nedávně prohry v Edenu, kdy Plzeň sice vedla, ale nakonec prohrála a hlavně dopředu toho moc neukázala?

Pokud chceme uspět, musíme dobře bránit. Znovu se budeme soustředit na pozornou defenzivu, ale musíme být i odvážní, více než na Slavii. V Edenu jsme se také nechtěli soustředit jen na obranu, ale soupeř nám toho moc nedovolil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský Adam Vlkanova (uprostřed) oslavuje svůj druhý gól v utkání se Zlínem.

Kdy se klání se Zlínem definitivně zlomilo?

Jsme rádi, že se utkání zvládlo výsledkově a nebyly to nervy až do konce, jak to zde bývalo v poslední době zvykem. Druhý gól nás definitivně uklidnil. Celé utkání jsme měli pod kontrolou, soupeř neměl mnoho šancí. Jsem rád, že se prosadil po delší době Adam Vlkanova, vrátil se Jan Kliment. Zápas přinesl hodně pozitivních věcí.

Proč jste i přes vedení 1:0 o poločase sáhl hned ke dvěma střídáním?

Zlín dobře bránil, nebyly tam mezírky. Chtěli jsme hru rozbíhat, dařilo se střídavě. O poločase jsme poslali Vlkanovu, který je do kombinace platnější než Erik Jirka. Tomáše Chorého jsme chtěli nechat trochu odpočinout kvůli náročnému programu a také tlaku, ale také po pauze naskočil za Durosinmiho. Změny vyšly, oba hráči se trefili a zvedli si sebevědomí.

Jak se vám líbil výkon Václava Pilaře, jenž nastoupil v základu poprvé od konce října?

Venca je silný na míči, dokáže obejít hráče jeden na jednoho, má silně zakončení. Šance se zhostil velmi dobře a uvidí se.

A jak vypadá situace s Janem Kopicem?

Má problémy s kotníkem, uvidíme, jak to bude dál. Ještě Milan Havel má menší zranění a platí to samé jako u Kopice.

Reklama