Hlavní obsah

Potvrzeno. Kotal střídá v Hradci Webera. Měl to od samého začátku těžké, říká ředitel klubu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve fotbalové lize skončil první trenér. Hradec Králové odvolal Jozefa Webera, nahradil ho zkušený kouč Václav Kotal, který v minulosti působil ve východočeském klubu v několika funkcích. Klub změnu potvrdil na svých webových stránkách. Votroci jsou po osmi kolech se sedmi body na jedenáctém místě v tabulce.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér Jozef Weber v Hradci končí.

Článek

Euforii z otevření vytouženého stadionu odplavily poslední špatné výsledky. Hradec Králové prohrál poslední tři zápasy, především sobotní debakl 1:5 v Mladé Boleslavi byl hrozivý. Proto se vedení klubu rozhodlo k razantnímu kroku a mění trenéra.

Weber po letním příchodu, kdy nahrazoval Miroslava Koubka, vydržel na východě Čech jen několik měsíců a stal se prvním odvolaným koučem v lize v sezoně. „Je to pro mě z lidské stránky velice těžké rozhodnutí, tento krok nedělám rád, osobně mě velmi mrzí. Navíc, pokud odvoláváte trenéra, tak za to vždycky do značné míry mohou hráči. Jožkovi děkuji za práci, kterou u nás odvedl a přeji mu hodně štěstí v dalších angažmá. V Hradci měl od samého začátku svého působení velice těžkou pozici, bohužel se to projevilo víc, než jsme všichni, co se podílí na řízení klubu, předpokládali,“ komentoval změnu sportovní ředitel hradeckého klubu Jiří Sabou.

Hradec Králové má konečně nový stadion. Kam může celý klub tato skutečnost posunout?Video: Sport.cz

Upozorňuje na to, že Weber nastupoval do pozice po úspěšné práci Koubka a také do nové hradecké éry, kterou symbolizuje nová aréna. „Situaci kolem trenéra beru částečně na sebe. Úplně jsem neodhadl, jak těžké to Jožka v novém angažmá bude mít. Navíc se teď vlivem výsledků stupňuje tlak, takže by to pro něj bylo ještě složitější. Když vidím, že něco nefunguje, je lepší přiznat si chybu včas a přistoupit k nápravě, než abychom se trápili a jen oddalovali rozhodnutí, které by v budoucnu přišlo tak jako tak, třeba v ještě horší situaci,“ vysvětlil Sabou.

Mužstvo okolo bývalých reprezentantů Václava Pilaře a Ladislava Krejčího přebere zkušený Václav Kotal, jenž dosud působil v roli šéftrenéra v druholigové Viktorii Žižkov. Sedmdesátiletý odborník se vrací do Hradce po jedenácti letech, Votroky vedl v letech 2009 až 2012. Dříve v klubu i hrál a pak i vykonával funkci sportovního ředitele. V lize vedl naposledy před dvěma lety Spartu.

Hradec se pod novým šéfem lavičky představí poprvé v neděli doma proti Jablonci. „Víme, že musíme jednat rychle. Mou prací je být na takovou situaci vždy připravený, takže variantu řešení jsem samozřejmě ve své hlavě měl. Mužstvo od úterka převezme jako hlavní trenér Václav Kotal, zkušený a ostřílený hradecký patriot, kterého není třeba více představovat. Stávající realizační tým zatím zůstane ve stejném složení,“ uvedl Sabou.

Kotalovi k ruce tak v rolích asistentů budou Stanislav Hejkal a Adrian Rolko a trenér brankářů Tomáš Poštulka.

Reklama