Hlavní obsah

Žádné ekonomické dobrodružsví, ale stabilita. V Plzni už nechtějí jen muset

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otázka peněž byla ve fotbalové Viktorii Plzeň v posledních letech největším a nejdůležitějším tématem. Půjčka bosse Adolfa Šádka ve výši 150 milionů, finanční injekce díky postupu do Ligy mistrů. Teď na západě Čech mohou díky novým majitelům zase klidně spát. Kdo by ale čekal najednou velké rozhazování, je zřejmě na omylu. Klub získal zejména stabilitu s vidinou postupného ekonomického růstu.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva člen představenstva fotbalové Viktorie Plzeň Martin Dellenbach, vedle něj pak sedí předseda představentstva Adolf Šádek.

Článek
Fotogalerie

„V této chvíli tedy klub nečeká výrazné snižování rozpočtu ani jeho navyšování. Nedojde k razantním úpravám, rozpočet by měl být vyrovnaný. Hned teď na velké výprodeje nebo nesmyslné nákupy nedojde. V čase budeme hledat řešení, jak fungovat zdravě," říká Šádek, jenž je nově už „jen" předsedou představenstva.

Většinovým vlastníkem je nově založená firma FCVP GmbH. Za společností zapsané v Rakousku stojí tři právnické a čtyři fyzické osoby. Hlavní podíl drží Delli Sport Invest AG s téměř 38 procenty. Jejím hlavoune je Švýcar Martin Dellenbach, zároveň jednatel nově vzniklé společnosti a druhý člen celkem tříčlenného představenstva Viktorie. Posledním do party je Rakušan Raphael Landthaler.

Informaci, s jakým rozpočtem bude Viktoria nyní pracovat, zmíněné trio logicky tají. Dříve se suma pohybovala kolem 200 až 250 milionů korun ročně, když klub nehrál evropské poháry. V případě lepších sezon a vyšších příjmů částka narostla o desítky milionů.

Foto: Robert Neumann

Noví vlastníci fotbalové Plzně (zleva Martin Dellenbach, Raphael Landthaler a Martin Brucker) se členem dozorčí rady klubu Jaroslavem Hamouzem a předsedou představenstva Adolfem Šádkem na čtvrteční tiskové konferenci v Plzni.

„Je velmi důležité, abychom měli ekonomicky stabilní klub. Samozřejmě budeme chtít růst, určitě jsme sem ale nevstupovali s tím, abychom se pouštěli do dobrodružství. Chceme budovat klub na dobrých základech, jaké od zdejších lidí má. Viděli jsme hodně stadionů a klubů po Evropě, tady je vše na dobré úrovni. Samozřejmě musíme investovat, ale základy jsou opravdu dobré," má jasno předseda dozorčí rady Martin Bruckner, jenž dříve zastával mimo jiné post prezidenta slavného Rapidu Vídeň.

Samozřejmě jakýkoliv bonus nad rámec plánovaných příjmů je vždy příjemný. Pro české kluby představuje odměna za účast v základní skupině evropských pohárů nezanedbatelnou finanční injekci a jak bylo zmíněno v začátku textu, pro Plzeň v minulé sezoně až existenční.

S ekonomickou stabilitou úzce souvisí i nové sportovní cíle. „Hledáme řešení, jak fungovat zdravě, bez větších rizik a být soběstační. Vždycky jsme museli hrát poháry, prodávat hráče. Pořád jsme něco museli. Teď nechceme muset," usmívá se spokojeně Šádek.

Podobně mluví Dellenbach. Ten v roce 2022 vstoupil kapitálově do rakouského prvoligového klubu TSV Hartberg, kde buduje a řídí velkou akademii. Švýcar je navíc předsedou druholigového rakouského celku SV Lafnitz. Plzeň je nově na vrcholu této pyramidy.

„Nikdo neřekne, že nechce hrát evropské poháry a třeba i Ligu mistrů. Bavili jsme se o rozvoji talentů, pro nás je důležité, že Plzeň je v žebříčku našich klubů nahoře a musí hrát ve své lize na špičce. Kluby v Rakousku nemusí, tam je úkolem se udržet. Nároky v Plzni jsou vyšší, na tom musíme každý den tvrdě pracovat. Doufáme, že se do Evropy kvalifikujeme pravidelně," hlásí Dellenbach.

Pro investory je prý důležité, že Viktoria zastává pozici fotbalové jedničky ve svém regionu, který může čítat až milion obyvatel. „Je to tradiční klub, hlavně v posledních 15 letech má celou řadu úspěchů. Na národní i mezinárodní scéně," vysvětluje Landthaler, jenž v minulosti seděl v křesle pro ředitele financí a rozvoje v Rapidu Vídeň nebo působil v představenstvu rakouské ligy.

V současnosti není pravděpodobné, že by Viktorii z pyramidy v rámci vlastněných subjektů někdo sesadil. Rakušané či Švýcaři momentálně neplánují dále expandovat a získat podíl ještě ve větším klubu, než jakým je Plzeň.

„Výš nemíříme, pokud budu mluvit čistě sám za sebe. Člověk by nikdy neměl říkat ne, ale myslím, že rozhodnutí jít do Plzně padlo díky postupné platformě pro hráče. Nyní máme vše, co pro rozvoj hráčů potřebujeme. Na to se musíme koncentrovat, čeká nás kus práce," upřesňuje Dellenbach.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.