Hlavní obsah

Závažné byly předané informace, o obsahu kabely spekulovala média, tvrdí Pelta

Podle předsedy FAČR Miroslava Pelty se média mylně soustředila na Křetínského kabelu, ale ta v kauze nehraje významnou roli. „Ředitel protikorupční policie pan Martinec řekl pravdu, že kabela neobsahovala žádné důkazy. Z té udělala mýtus média. Závažné byly informace, které jsem mu předal,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz Pelta.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda fotbalové asociace FAČR Miroslav Pelta

Článek

Stále se hovoří o obsahu Křetínského kabely. Ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec řekl, že byla, co se týká důkazů, prázdná. Nejedná se o uměle nafouknutou bublinu, která splaskává?

Jasně jsem hned po jednání s Danilelem Křetínským deklaroval, že informace, které mi sdělil, jsou velice závažné a předám je policii. To jsem udělal. Pan Martinec řekl pravdu. V kabele žádné důkazy nebyly.

Proč jste tedy i vy hovořil o kabele, kterou vám Křetínský předal?

Já jsem řekl, že mi předal informace. O tom, že byly v kabele, psala a hovořila média. Opakuji, podstatné jsou informace, které mi předal pan Křetínský, nikoliv kabela, kterou přinesl. Pakliže byl pan Martinec dotázán na obsah kabely, pak řekl to, co řekl.

Co jste tedy vlastně na policii odnesl?

Především informace, které mi předal doktor Křetínský. Ty jsem poskytl protikorupční policii a ta na nich pracuje. Média se ale koncentrovala na tašku a její obsah.

Byly ty informace skutečně tak závažné, že o nich vy ani policie nechcete říct nic bližšího?

Kdybych je nepovažoval za závažné, nikdy bych s nimi hned nešel na policii. Už na začátku jsem řekl, že se jedná o nejtěžší kauzu, jakou jsem ve funkci předsedy řešil. Na tom, že jde o velice závažné informace, týkající se především českého profesionálního fotbalu, trvám i s odstupem času. Nemohu ale říct, čeho nebo dokonce koho, se konkrétně týká. Tak zní dohoda s policií.

Takže mlží i policie?

Podle mne nikdo nemlží. Já si nedovolím komentovat její kroky. Už mnohokrát jsem řekl, že o obsahu informací budu mluvit až po domluvě s policií. Ta v této záležitosti koná. A protože skutečně jde o velmi závažnou záležitost, bude to nějaký čas trvat. V září, kdy jsem informace dostal a poté předal, jsem řekl, že může jít o měsíce. Nepřísluší mi hovořit o nějakých časových horizontech. Policie podle mých informací na kauze pracuje, a až dojde k nějakému závěru, bude veřejnost informována. S policií jsme v tomto směru dohodnuti na postupu. Víc k tomu opravdu v tuto chvíli říct nemohu.

V těchto intencích jednala i disciplinárka, která případ odložila do jeho vyřešení policií?

Disciplinární komise je nezávislý orgán. Do její práce nezasahuji. V tomto případě postupovala naprosto logicky.

Reklama