Hlavní obsah

Penalta po deseti sekundách? Rekord to není. Byla jasná, poznala by ji i moje dcera, říká sudí Lerch

Brno/Praha

Málem to byl útok na světový rekord. Když rozhodčí Ondřej Lerch odpískal ve druholigovém utkání mezi Brnem a Vlašimí pokutový kop, uběhlo ze zápasu sotva deset sekund. Nejrychlejší penalta nařízená v utkání to ale nebyla. V Německu v roce 2015 rozhodčí nařídil ve prospěch Hamkurku pokutový kop ještě o dvě sekundy dřív. "O takové rekordy nestojím. Ale pískat penaltu jsem musel, byla jasná," uvedl pro Sport.cz rozhodčí Ondřej Lerch.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Ondřej Lerch během utkání nejvyšší soutěže.

Článek

Odpískat penaltu po deseti sekundách chce odvahu, že?

Ano, ale jde spíše o koncentraci od první vteřiny utkání. Rozhodčí nesmí přemýšlet, jestli se přestupek stane v první minutě, nebo třeba v páté minutě nastavení.

Ve druhé lize není k dispozici video. Kdyby bylo, šel byste raději se přesvědčit?

V tomto případě bych na video koukat nešel, situace byla jasná a tuhle penaltu by snad poznala i moje sedmiletá dcera Eliška (směje se)

Blesklo vám hlavou, že se po takovém verdiktu mohou ovládnout zápas emoce?

Vůbec ne, byl jsem si jistý. Reakce všech hráčů mi moje rozhodnutí jen potvrdila.

Fanoušci se v komentářích dohadují, zda neměl přijít i karetní trest pro faulujícího brankáře Melichárka. Zkuste jim vysvětlit, proč jste v tomto případě netrestal?

Při nařízení pokutového kopu a udělení osobního trestu řeším více věcí. Samotný přestupek, místo, kde k němu došlo, dráhu a rychlost míče, rozestavení a pohyb hráčů na trávníku. Tady se jednalo o zmaření slibně se rozvíjející akci podražením soupeře v souboji o míč, který následně směřoval k rohovému praporku a na dobíhajícího obránce Brna. Po nedávné změně pravidel se v pokutovém území za zmaření slibně se rozvíjející akci osobní trest neuděluje a nařízení pokutového kopu je dostatečným trestem. Před změnou pravidel by ale bylo udělení žluté karty na místě.

Odpískal jste někdy podobně rychlou penaltu? Vybavujete si nějaký podobně rychlý pokutový kop?

Ne, za čtrnáct let mojí rozhodcovské kariéry jsem rychlejší pokutový kop nenařídil a ani neviděl...

V roce 2015 se v německé bundeslize kopala penalta po osmi sekundách. Možná jste se ale zapsal do historie, třeba je z vás český rekordman...

O takový rekord upřímně ani nestojím, jsem raději, když gól uznám po hezké fotbalové akci, jako tomu bylo v tomto zápase dvakrát v pozdějším čase.

V roce 2014 byla v pražském přeboru k vidění penalta už v deváté sekundě a to v duelu Přední Kopaniny na Hájích,

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články