Hlavní obsah

Kosmetické úpravy trestů! Odvolací komise byla k hříšníkům z kauzy úplatků milosrdnější

Radek MalinaSport.czPrávo

Finanční tresty zůstaly, délka zákazu působení ve fotbale se zkrátila, nicméně jen kosmeticky. Odvolací komise Fotbalové asociace České republiky při středečním zasedání řešila kauzy spojené s aférou bývalého místopředsedy Romana Berbra a bývalého bosse Vyšehradu Romana Rogoze. A ve většině případů přikročila ke změně trestů, některé i zrušila.

Foto: FK Litoměřicko

Fotbalisté Litoměřicka prohráli doma s Vyšehradem 0:1 a hodně se zlobili na rozhodčího. (ilustrační foto)

Článek

Rozplétání kauzy, v níž hrál klíčovou roli fotbalový Vyšehrad napojený prostřednictvím svého bosse Romona Rogoze na tehdejšího "taťku" Romana Berbra trvá už mnoho měsíců. A nebere konce... Ostatně ani Odvolací komise Fotbalové asociace zatím všechny kauzy neuzavřela.

Sudí Zdeněk Koval a Miloš Vitner, kteří si nechali od Romana Rogoze slíbit úplatek 170 tisíc korun za ovlivnění utkání druhé ligy Vyšehrad-Chrudim, byli původně Etickou komisí potrestání osmi lety zákazu působení ve fotbale a pokutou pětadvacet tisíc korun. Zatímco finanční postih zůstal v platnosti, Odvolací komise zrušila délku trestu a uložila oběma rozhodčím zákaz působení ve fotbale na sedm let.

„Rozhodli jsme o úpravě právní kvalifikace a lehkém snížení trestu," vysvětlil Jan Malý, předseda Odvolací komise Fotbalové asociace České republiky.

Delegát Miroslav Svoboda byl původně potrestán na základě rozhodnutí Etické komise zákazem výkonu funkce na osmnáct měsíců, protože neoznámil úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže při utkání druhé ligy Vyšehrad-Líšeň, nicméně Odvolací komise trest zrušila a řízení zastavila.

Bývalý vedoucí Vyšehradu Milan Tandera byl původně Etickou komisí rovněž potrestán zákazem působení ve fotbale na osmnáct měsíců, protože měl usilovat o zastření ovlivnění utkání svého klubu proti Ústí nad Orlicí, ale i v jeho případě Odvolací komise trest zrušila a řízení zastavila.

„V obou případech byl důkazní materiál v takovém stavu, že umožňoval pochybnosti o vině či nevinně disciplinárně stíhaných osob. Proto jsem na základě presumpce neviny rozhodli ve prospěch stíhaných," vysvětlil Jan Malý, předseda Odvolací komise Fotbalové asociace České republiky.

Kauza Jan Hořejšího, kdy sekretář Řídící komise pro Čechy čelí obvinění, že měl rozhodčímu Hájkovi předat sto tisíc korun za ovlivnění utkání ČFL Živanice-Vyšehrad ve prospěch pražského klubu, změn nedoznala. „Kauzu jsme odročili, aby měl pan Hořejší možnost k dodatečnému vyjádření a předložení důkazních materiálů, jak to bylo umožněno i jiným disciplinárně stíhaným subjektům," vysvětlil Malý.

Odvolání Slavoje Vyšehrad proti trestu za úplatkářství a narušení regulérnosti soutěže v podobě vyloučení prvního mužstva z třetí nejvyšší soutěže do Krajského přeboru bylo sice úspěšné, nicméně trest zůstal v platnosti. Odvolací komise totiž upravila právní klasifikaci, ovšem postih zůstal bez změny.

V řešení kauz spojených s úplatkářstvím bude Odvolací komise Fotbalové asociace České republiky pokračovat 16. března.

Reklama

Související témata: