Hlavní obsah

Třinečtí fotbalisté se zapsali mezi dárce kostní dřeně. Chtějí pomoct trenérově manželce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalisty Třince čeká na jaře těžký boj o záchranu ve Fortuna národní lize, tyto starosti ale nejsou ničím ve srovnání s těmi, které aktuálně prožívá trenér předposledního týmu tabulky Martin Zbončák. Manželka bývalého fotbalisty Liberce, Sparty, Slavie či řecké Soluně Iveta onemocněla akutní formou leukémie a potřebuje transplantaci kostní dřeně.

Foto: FK Třinec

Kapitán FK Třinec Jakub Habusta při odběru krve do registru kostní dřeně

Článek

„Začalo to počátkem února jako angína. Nemoc měla těžký průběh, byla nutná hospitalizace. Po sérii různých vyšetření, odběrů a testů se objevila diagnóza, kterou byla akutní leukémie s nutností transplantace kostní dřeně," prozradil trenér FK Třinec Martin Zbončák.

„Iveta byla hospitalizována ve fakultní nemocnici v Ostravě na klinice hematoonkologie. Péče lékařů a sester v této nemocnici je skvělá a jejich profesionálního přístupu si velmi vážíme. Zatímco se pro ni hledá vhodný dárce kostní dřeně, podstupuje ambulantně biologickou léčbu," popsal dvojnásobný mistr ligy v dresu Liberce (2002) a Sparty Praha (2003).

Starosti trenéra a především jeho manželky nenechaly v klidu hráče druholigového klubu, kteří se nechali zapsat do Českého národního registru dárců kostní dřeně. „Kluci se o tom sami doslechli. Obrátili se na vedení klubu s tím, že většina z nich se chce přihlásit do registru dárců kostní dřeně. S manželkou Ivetou jim za toto obrovské gesto z celého srdce velice děkujeme. Podpoří tak nejen moji ženu, ale také všechny ostatní, kteří si vyslechnou stejnou diagnózu," řekl Zbončák.

Foto: FK Třinec

Fotbalisté Třince

A tak vznikla kampaň Nahraj na novou šanci – Daruj kostní dřeň. Dobročinná výzva bude provázet všechny jarní domácí zápasy třineckých fotbalistů. Vypukne v sobotu 18. března, kdy se Třinec od 10.15 hodin utká doma s Varnsdorfem. „Hlavní myšlenkou naší aktivity se stala výzva Zapiš se (nejen) Ivetě do života. Když jsme se dozvěděli, co postihlo trenérovu manželku, napadlo nás, že bychom mohli pomoct tím, že se zapíšeme do registru dárců kostní dřeně. V kabině jsme si řekli, že do toho půjdeme, to je to nejmenší, co můžeme udělat," uvedl kapitán FK Třinec Jakub Habusta.

Sportovci podle něj patří mezi ideální dárce. „Chtěli bychom pomoci nejen paní Ivetě, ale také dalším osobám, které tato zákeřná nemoc postihla. Obracíme se i na další mladé lidi, zejména sportovce, aby se k nám přidali, zapsali se do registru dárců kostní dřeně a podpořili tak dobrou věc," prohlásil Habusta.

Hráči odevzdali svou krev na hematologicko-transfúzním oddělení Nemocnice Třinec, odkud vzorky poputují na rozbor do ostravské laboratoře. A hráči věří, že se přidají i fotbaloví fanoušci. „Kampaň není jednorázová, poběží celou sezonu. Budeme vděční za každého, kdo se rozhodne připojit. Věříme, že kampaň osloví i další kluby a mladé sportovce, kteří darují naději na život. Není cílem nabrat hodně dárců, ale získat kvalitní dárce. Je potřeba, aby byli mladí, zdraví, nejlépe muži. Najít toho pravého dárce není snadné, čím víc kandidátů bude v registru, tím větší šanci nemocní dostanou," řekla tisková mluvčí FK Třinec Irena Huťková.

Potenciální dárci musejí splňovat několik kritérií – věk od 18 do 35 let, váha nad 50 kilogramů, dobrý zdravotní stav, bez závažného onemocnění v minulosti a bez trvalého užívání léků. Zájemci o vstup do registru dárců kostní dřeně tak mohou učinit v dárcovských centrech – ve Fakultní nemocnici Ostrava a ve Frýdku-Místku anebo v náběrových centrech na transfúzních odděleních v nemocnicích v Třinci, Novém Jičíně, Opavě a Karviné.

Reklama