Hlavní obsah

Z komedie zaděláno na tragédii, nesmysl. Spojení Zbrojovky a Zábranského budí negativní reakce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina reakcí na vstup šéfa hokejové Komety Libora Zábranského do fotbalové Zbrojovky Brno je plná negativ. Například ze strany ředitele investiční společnosti Portiva Pavla Svoreně, který o klub stál: „Z komedie je zaděláno na tragédii,“ napsal na sociální síti X.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Zklamaný kapitán Zbrojovky Jakub Řezníček děkuje po utkání s béčkem Olomouce brněnským fandům za podporu.

Článek

„Celá řada lidí se na mě obrací s žádostí o stanovisko. Dejte mi a mým kolegům, prosím, alespoň krátký čas. Zatím se omezím na konstatování, že největším poraženým budou oba sportovní kluby,“ sdělil Svoreň.

Oznámení o kroku Zábranského je nečekané, šéf hokejové Komety přebírá ve Zbrojovce 80procentní podíl. O novém většinovém vlastníkovi se hovořilo už dlouhou dobu. Kritizovaný a neúspěšný majitel Václav Bartoněk vyjednával o změně na svém postu i obecně struktuře. Svoreň byl horkým kandidátem, ale vše dopadlo jinak.

Před měsíci se zajímal také brněnský rodák Ondřej Kania, jenž nakonec vstoupil do Slovanu Liberec. „Po jedné schůzce v Brně před více než rokem jsem zjistil, že to nemá význam,“ reagoval na sociálních sítích na oznámení nového majitele Zábranského.

„Nedovedu si dost dobře představit tuhle svatbu. Aby byl náš fotbal závislý na tom, co při večeři spadne pod stůl a z toho se bude fotbal udržovat při životě? Z dlouhodobého hlediska absolutní nesmysl. Myslím, že se to dalo vymyslet důvěryhodněji,“ přidal někdejší fotbalista a agent Pavel Vandas.

Ne všichni ale vidí situaci černě. „Pod Zábranským získala Kometa Brno velké úspěchy. Věřím, že podobnou budoucnost třeba jednou čeká i Zbrojovku. Majitel pan Bartoněk prodává klub člověku, který je úspěšný na pozici majitele a manažera. Zábranský je tvrdý a pracovitý. Navíc je znalý regionu, partnerů nebo politické situace. Klub je v dobrých rukou,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz ikona brněnského fotbalu Petr Švancara.

Zbrojovka neprožívá vůbec povedené období. Po loňském sestupu z nejvyšší soutěže se netajila ambicemi vrátit se hned mezi elitu, jenže po matném podzimu získala na jaře z prvních šest kol pouhé dva body. Po čtyřech porážkách v řadě skončil kouč Tomáš Polách, jehož vystřídal dosavadní trenér divizního béčka Lukáš Kříž. Aktuálně je Brno na deváté příčce FNL.

„S Václavem Bartoňkem nás pojí dlouholeté vazby. Naším společným cílem je, aby oba tradiční kluby byly v symbióze. Vašek v minulosti pomohl Kometě a je logické, že já teď pomáhám Zbrojovce. Je mi velkou ctí, že se mohu postavit do čela tradičního klubu, který už 111 let reprezentuje město Brno i celou jižní Moravu,“ uvedl Zábranský na webu Komety. Z přehlížené a zadlužené značky vybudoval postupně extraligový kolos, který pod jeho vládou slavil dva domácí tituly.

Tvrdí, že mu mimořádně záleží na tom, aby Zbrojovka fungovala ve všech směrech co nejlépe. „Jako Brňák si přeju, aby hokejový i fotbalový klub byly silné a zdravé. Teď se naskytla příležitost to napřímo ovlivnit. Rozhodl jsem se, že do toho jdu. Naplno. Jako vždycky,“ hlásí.

„Je mi jasné, že to, co platí v hokeji, nemusí platit ve fotbale. Pro majetkový vstup do Zbrojovky u mě rozhodl brněnský patriotismus. Jde o vztah k městu, ve kterém jsem se narodil a jemuž chci co nejvíc vrátit. Brněnský hokej a fotbal se musí navzájem podporovat a dělat radost co největšímu počtu fandů. To je motor, který mě žene dopředu,“ říká s tím, že je připravený čelit místy nemalé kritice.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.