Hlavní obsah

Brno - Třinec 4:2Zbrojovka slavila postup, ještě než kopla do míče! Žižkov padá do ČFL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uměli si to zařídit... Fotbalisté Brna se po roce vracejí do nejvyšší soutěže. Zbrojovka po odpolední remíze Vlašimi s Vyškovem (1:1) ve 26. kole Fortuna Národní ligy už nemohla přijít o prvenství v tabulce. Největší favorit tak získal jistotu dříve, než sám zahájil zápas se zachraňujícím se Třincem (4:2). Naopak Viktoria Žižkov sestupuje do ČFL, zbytky naděje jí vzala remíza 2:2 s Opavou. Sparta B se po plichtě 1:1 s Jihlavou vrátila na třetí příčku.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hráči Brna se radují z postupu do 1. ligy.

Článek
Fotogalerie

Zbrojovka je čtyři kola před koncem soutěže v kýženém cíli. Ještě dříve, než ve středu sama musela kopnout do míče... Pouze první místo ve druhé lize jako jediné znamená přímý postup mezi elitu. Po vítězství 4:2 nad Třincem mají Brněnští v čele tabulky nedostižný náskok 16 bodů. Skóre otevřel Jakub Řezníček, do vedení 2:0 šli domácí po vlastní brance Bedecse. Před poločasem snížil Machuča a po pauze Třinec dokonce vyrovnal, když se prosadil Habusta. Jenže Brno chtělo slavit vítězstvím, nejdříve na 3:2 skóroval Přichystal a na jeho gól navázal ještě Blecha.

Brno po loňském pádu z nejvyšší soutěže potvrdilo pozici hlavního favorita druhé ligy. Svěřenci trenéra Richarda Dostálka se poprvé dostali do čela tabulky po 8. kole, od té doby už vedení nepustili a jen navyšovali náskok. V dosavadním průběhu druholigové sezony vyhráli 20 utkání a připsali si jen čtyři porážky.

Zbrojovku mohla držet v napětí už jen druhá Vlašim, v drnovickém azylu Vyškova ovšem uhrála pouze bod. Domácí šli do vedení brankou Vintra v prvním poločase, ve druhé půli srovnal z penalty hostující Křišťan.

Béčko Sparty, které nemůže postoupit, stále dává naději týmům ohroženým sestupem v první lize, že by se mohl hrát o jeden barážový duel méně. Po remíze 1:1 s Jihlavou se letenská rezerva díky lepšímu skóre posunula na třetí příčku před Líšeň. Pražany hned na začátku duelu poslal do vedení Lukáš Juliš, ovšem v 62. minutě celek z Vysočiny proměnil pokutový kop, který přesně zavěsil Jakub Selnar. Hosté jsou osmí.

"Nehráli jsme, co jsme chtěli, přenechali jsme otěže Jihlavě. Pokud jde o tabulku, kluci ji asi řeší. Vědí, že nemůžeme postoupit, přesto jsou hladoví. Chceme vyhrát každý zápas," ujišťuje v rozhovoru pro ČT sport trenér Michal Horňák.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Kanonýr Zbrojovky Brno Jakub Řezníček úřaduje před brankou Třince.

Prvním jistým sestupujícím z druhé ligy se stala Viktoria Žižkov. Nad Opavou sice dvakrát vedla, remíza 2:2 ovšem pro pražský tým znamená krutou jistotu. Skóre otevřel Súkenník. Ještě do poločasu ovšem za Slezany srovnat Šigut. Pražané se po přestávce vrátili do vedení gólem Vandase, ovšem před koncem srovnal hostující Janoščín.

Ústí nad Labem i po debutu nového trenéra Martina Haška zůstává předposlední. S Duklou doma uhrálo jen remízu 1:1. Na začátku druhého poločasu poslal Pražany do vedení Arnaud Koman a dlouho se zdálo, že si favorit pohlídá vítězství. Ovšem severočeský celek našel v 81. minutě odpověď, když se mezi střelce zapsal také David Černý. Ústí přesto neopouští sestupovou příčku.

26. kolo druhé fotbalové ligy:
Vyškov - Vlašim 1:1 (1:0)
Branky: 18. Vintr - 61. Křišťan z pen. Rozhodčí: Ulrich - Hurych, Pochylý. ŽK: Kanakimana, Harušťák (oba Vyškov). Diváci: 578.
Zbrojovka Brno - Třinec 4:2 (2:1)
Branky: 16. Řezníček, 38. vlastní Bedecs, 67. Přichystal, 77. Blecha - 43. Petráň, 55. Habusta. Rozhodčí: Kotala - Podaný, Žurovec. ŽK. Ševčík, Texl - Bedecs. Diváci: 4522.
Sparta Praha B - Vysočina Jihlava 1:1 (1:0)
Branky: 8. Juliš - 62. Selnar. Rozhodčí: Švagr - Vyhnanovský, Matoušek. ŽK: Křišťál, Krčík (oba Jihlava). Diváci: 183.
Příbram - Chrudim 0:0
Rozhodčí: Franěk - Arnošt, Leška. ŽK: Wágner, Tregler - Kejř. Diváci: 612.
Ústí nad Labem - Dukla Praha 1:1 (0:0)
Branky: 81. Černý - 47. Konan. Rozhodčí: Adámková - Ratajová, Lakomý. ŽK: Skopec (Dukla). Diváci: 893.
Viktoria Žižkov - Opava 2:2 (1:1)
Branky: 18. Súkenník, 71. Vandas - 27. Šigut, 81. Janoščin. Rozhodčí: Raplík - Pfeifer, Poživil. ŽK: Sixta, Bazal, Muleme - Bílek. Diváci: 453.
Prostějov - Táborsko 1:2 (1:1)
Branky: 45.+3 Bartolomeu - 17. Tijani z pen., 90. Mrsic. Rozhodčí: Starý - Slavíček, Cichra. ŽK: Bialek - Navrátil, Krch. Diváci: 450.
Vizitka fotbalového klubu Zbrojovka Brno
Rok založení: 1913
Klubové barvy: červená, bílá a modrá
Web: www.fczbrno.cz
Největší úspěchy: mistr ligy 1978, vítěz Čs. poháru 1960
Bilance v české lize: 25 sezon, 754 zápasů, 247 výher, 197 remíz, 310 porážek
Stadion: Městský fotbalový stadion Srbská (kapacita 10.200 diváků)
Trenér: Richard Dostálek
Současné opory: Martin Berkovec, Jakub Řezníček, Jakub Přichystal
Ostatní: klub byl založen v roce 1913 jako SK Židenice, do nejvyšší soutěže postoupil o 20 let později; po druhé světové válce se celku s názvy Zbrojovka, Sokol nebo Spartak vedlo se střídavými úspěchy, nejslavnější období Zbrojovky nastalo v druhé polovině 70. let, kdy tým kolem trenéra Josefa Masopusta a hráčů Karla Kroupy, Karla Jarůška nebo Rostislava Václavíčka vybojoval dosud jediný titul (1978); po sestupu v roce 1983 působilo Brno převážně v druhé lize, mezi elitu se stabilně vrátilo až o devět let později; v samostatné lize patřilo Brno pod názvy Boby, Stavo Artikel, 1. FC a od roku 2010 znovu Zbrojovka k tradičním celkům, jeho nejlepším umístěním je třetí příčka z roku 1995, kdy na jeho tehdejší stadion Za Lužánkami pravidelně chodilo přes 20.000 diváků; ekonomické problémy vyústily v roce 2011 v nečekaný sestup a slavnému klubu dokonce hrozil zánik, hned v následující sezoně se ale Brno i kvůli neudělení prvoligové licence Ústí nad Labem a odmítnutí třetího Sokolova vrátilo z čtvrtého místa mezi elitu; Zbrojovka sestoupila i v letech 2018 a loni, letos se vrací po jediné sezoně.

Reklama

Související témata: