Hlavní obsah

GLOSA: Ofenzivnější jednadvacítka? Generálka na kvalifikaci se povedla, ale ladit se musí dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je na co navazovat. Posledním dvěma českým jednadvacítkám se povedlo postoupit na mistrovství Evropy a teď je řada na novém týmu. Generálka na úterní start kvalifikace vyšla, vítězství 2:0 v testovací partii se Slovenskem se počítá. Ladění v Uherském Hradišti nebylo bez chyb, ovšem především na povedené druhé půli se dá stavět.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Lukáš Ambros v utkání se Slovenskem

Článek

„Chceme předvádět ofenzivnější fotbal než v předchozím cyklu,“ vyhlásil trenér Jan Suchopárek na první nominační tiskovce. Znělo to logicky: minulá jednadvacítka se na každý gól nadřela a ještě dnes může mrzet křeč z derniéry na červnovém EURO proti Izraeli, který Čechům vyfouknul postup ze skupiny.

Pro nový tým je příjemné, že na rozdíl od předchozí garnitury stihl před začátkem evropské kvalifikace na Islandu aspoň jeden přátelák. A jak že je to s tím ofenzivním fotbalem? V prvním poločase ho moc nebylo, na place to drhlo. Můžeme si vypůjčit hodnocení kouče Suchopárka: „Chyběla nám přesnost, kombinace i pohyb bez míče.“

Před cestou na Island povzbudí proměna ve druhé půli. Zatímco v prvním poločase Lvíčata zvládla jedinou přímou střelu na branku, po pauze čtyři. Čeští mládenci byli po prostřídání přímočařejší a nemuseli zůstat jen u dvou gólů, třeba útočník Daniel Fila trefil břevno.

Potvrdilo se, že se nová parta může opřít o tváře z předchozího cyklu. Spoleh byl na stopera Martina Vitíka či útočníka Václava Sejka a vidět byl i hladový záložník Matěj Jurásek, jenž slávistům před týdnem zachránil postup do Evropské ligy.

Ke starým známým se můžou přidat další: zlínský záložník David Tkáč brzy po nástupu na jeviště o sobě dal vědět gólem a poprvé v mládežnických reprezentacích skóroval i útočník Christophe Kabongo. V prvním poločase čišel drajv z ofenzivního záložníka Lukáše Ambrose, jenž už v šestnácti odešel sbírat zkušenosti do Německa. A pochvalu za první nulu v jednadvacítce zaslouží brankář Lukáš Horníček, podle Suchopárka by měl chytat i na Islandu.

Až se mazáci a nováčci sehrají, nový tým zesílí. Hodilo by se to už na podzim, protože ještě letos jednadvacítku čekají první tři bitvy v papírově vyrovnané kvalifikační skupině s Islandem, Dánskem, Walesem a Litvou.

Pozor na rezervy v rozehrávce a bránění standardek, cestou na EURO můžou rozhodnout detaily. Nebo síla individualit, několik zajímavých jmen jsme už zmínili. „Je fajn, že máme pět nebo šest hráčů, kteří jsou schopní rozhodnout utkání. V minulém cyklu bylo takových méně,“ poznamenal trenér Suchopárek.

Snad se jeho slova naplní.

Reklama

Související témata: