Hlavní obsah

Český diplomat o semifinále v Argentině: Život se zastavil, ulice byly pusté. Země přeje Messimu zlato

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noc z úterý na středu byla pro fotbalovou Argentinu hodně dlouhá. V ulicích Buenos Aires i dalších městech se vášnivě slavil postup do finále mistrovství světa. „Fotbal má kouzelnou moc, sjednotil celou zemi,“ popisuje v rozhovoru pro Sport.cz Filip Kanda, zástupce českého velvyslance v Argentině. Mluví o oslavách, auře Lionela Messiho či zpackaném prvním zápase.

Foto: Victor R. Caivano, ČTK/AP

Oslavy postupu Argentiny do finále fotbalového MS byly bouřlivé nejen v centru Buenos Aires.

Článek

Argentina po snadném postupu přes Chorvatsko vyhlíží šesté finále mundialu. Pracovalo se ve středu vůbec?

Ve středu už ano, ovšem v úterý se ve čtyři odpoledne život zastavil. Argentinci si to úžasně užívají. Když hraje reprezentace, jdou spory stranou a na všechny problémy se zapomene. Oslavy postupu do finále byly strhující.

Jak to vypadalo?

Pokud mám mluvit o Buenos Aires, kde žiju, na hlavních ulicích se bavily desítky tisíc lidí. Nejvíc živo bylo tradičně kolem obelisku na třídě devátého července. Zato v době zápasu byly všechny ulice pusté. Městské autobusy jezdily prázdné, a když míjely místa, kde fanoušci sledovali zápas, řidič rozverně zatroubil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinále MS Argentina - ChorvatskoVideo: Česká televize

Žádné nepokoje?

Kdepak, nebyl důvod. Jen čistá euforie. Argentinci mají kromě sousední Brazílie rivalitu jen s Anglií kvůli válce o Falklandy, kterým se v Argentině říká jedině Malvíny, ovšem oslavy po semifinále s Chorvatskem byly bez problémů. A že trvaly až do rána? Argentina těží z toho, že se mistrovství světa výjimečně hraje v době, kdy je na jižní polokouli léto. Je teplo a fanoušci si můžou oslavy vychutnat jen v triku nebo dresu svých oblíbenců.

Vedou v ulicích dresy s posvátnou desítkou, kterou nosí kapitán Lionel Messi?

Je to tak. Messiho dres mívá třeba 95 procent fanoušků. Pro Argentince je naprostou ikonou.

I když už ve třinácti odešel do Evropy a na rozdíl od Diega Maradony zatím nevyhrál mistrovství světa?

I tak. Oba zmíněné detaily můžou být v očích Argentinců handicapem, ale pořád Messiho berou jako jednoho z nich. Přejí svému Leovi, aby mu to na pátý pokus na šampionátu vyšlo. Je to pro ně Argentinec tělem a duší, který udělá maximum pro titul.

Mimochodem, jak fanoušci reagovali na nečekanou porážku v premiéře se Saúdskou Arábií?

Žádná panika, Argentinci to viděli jako ojedinělé klopýtnutí. Byl to teprve první zápas, ve skupině zbývaly ještě další dva. Navíc znovu s papírově slabšími soupeři. Tým prošel do play off z prvního místa a jeho výkony gradovaly. S tím rostla intenzita oslav, po semifinále byly nejbouřlivější.

Čistě hypoteticky, co by se v Argentině mohlo dít po vyhraném finále a třetím titulu? Země čeká na světové zlato od roku 1986.

Netroufám si spekulovat, ale dá se tušit, že by to bylo velké. Na druhou stranu, i když jsou Argentinci optimisté, titul rozhodně neberou jako hotovou věc. Je pro ně úspěch, že se po osmi letech dostali do finále, a dívají se na něj s respektem i obrovským očekáváním. Neděle rozhodne.

Reklama