Hlavní obsah

Roky po společné fotografii dostali Argentinu do finále. Messi a Álvarez přepisovali fotbalovou historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pane Messi, vyfotíte se s námi? Takto možná mohla před více než deseti lety probíhat žádost party talentovaných argentinských fotbalistů o fotografii s jejich idolem. Jeden z nich, Julián Álvarez, si sen splnil a nejenže si s držitelem sedmi Zlatých míčů zahrál v reprezentaci. Společně v semifinále MS v Kataru zničili Chorvaty a připsali si několik zářezů do fotbalové historie.

Foto: Carl Recine, Reuters

Argentinec Julián Álvarez (9) se raduje z gólu proti Chorvatsku, na snímku jsou dále Lionel Messi (10) a Nahuel Molina.

Článek
Fotogalerie

Nejlepší střelec v historii Argentiny na MS

Deset branek Gabriela Batistuty je minulostí, nejlepším střelcem v dějinách Argentiny na MS je nově pouze Lionel Messi. Proti Chorvatsku vstřelil jedenáctou branku na svém pátém mundialu v kariéře. V tabulce všech hráčů mu patří dělené šesté místo. Jedna trefa Messimu schází na legendárního Pelého, na rekordmana Miroslava Kloseho ztrácí pět gólů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinále MS Argentina - ChorvatskoVideo: Česká televize

Držák s nejvíce zápasy

Skoro čtvrt století vedl Lothar Matthäus historické pořadí fotbalistů s nejvíce zápasy na mistrovství světa. Německá legenda už ovšem není na čele sama. V úterním semifinále katarského mundialu se na ni dotáhl Lionel Messi. Oba teď jsou na čísle 25 a je pravděpodobné, že současný lídr Argentiny přidá v nedělním finále duel číslo 26. Ostatně celá společnost největších držáků je opravdu zajímavá, posuďte sami.

Nestárnoucí veterán

Hrát na vysoké úrovni i v pokročilém věku je u sportovců vždy obdivuhodné. O to víc, když přidávají góly a jsou tahouny úspěšných mužstev. Lionel Messi je nově nejstarším mužem, který kdy vstřelil 5 gólů na jednom mistrovství světa.

Stejně jako brazilský Ronaldo

Ve výčtu rekordů malého ofenzivního mága z francouzského PSG můžeme směle pokračovat. Messi skóroval či asistoval už ve třinácti různých střetnutích na mistrovství světa a dorovnal legendárního Brazilce a autora patnácti tref na MS Ronalda. (Počítáno od roku 1966, kdy se začaly evidovat podrobné statistiky.)

Mezi smetánkou, která kraluje v play-off

Stále nemáte Messiho dost? Argentinec hrající s číslem 10 doplnil pětici mužů, kteří skórovali na jednom šampionátu v osmifinále, čtvrtfinále i semifinále. Počítáno od roku 1986, kdy byla osmifinálová část zavedena.

HráčNárodnostRok
Salvatore SchillaciItálie1990
Roberto BaggioItálie1994
Christo StoičkovBulharsko1994
Davor ŠukerChorvatsko1998
Wesley SneijderNizozemsko2010
Lionel MessiArgentina2022

Gól a asistence již počtvrté

Od roku 1966 se zatím nikomu nepovedlo, aby se prosadil a zároveň přihrál na gól spoluhráči ve čtyřech různých zápasech mundialu. Lionel Messi to dokázal, přitom hned třikrát na turnaji v Kataru.

ŠampionátSoupeřVýkon
2006Srbsko a Černá hora1+1
2022Mexiko1+1
2022Nizozemsko1+1
2022Chorvatsko1+1

Álvarez hned za Pelém

Mnoho Messiho rekordů by se neobešlo bez skórujících parťáků včetně mladíčka Juliána Álvareze. Také on se proti Chorvatsku zapsal do historie. Ve věku 22 let 316 dnů se stal nejmladším hráčem, který dvakrát skóroval v semifinále nebo finále mistrovství světa od výkonu Pelého v roce 1958. Tomu bylo tehdy 17 let a 249 dnů.

Mimořádná statistika

Nejde sice o rekordní počin, přesto musíme počínání Juliána Álvareze v reprezentaci zmínit. V dresu seniorského týmu Argentiny nastoupil do osmnácti duelů a vstřelil sedm branek. Jenže čtyři z nich byly na letošním turnaji v Kataru. Fantastická forma mladého útočníka Manchesteru City v těch nejdůležitějších kláních.

Reklama