Hlavní obsah

Devíza Baníku? Nabitá lavička. Mít na výběr je důležité, ví Hapal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zase se jednou ukázalo, jak je klíčové disponovat kvalitou na střídačce. Ostravský Baník na půdě houževnatých Teplic vyválčil všechny tři body za těsnou výhru 1:0 mimo jiné i díky povedenému tahu trenéra Pavla Hapala, který dvacet minut před koncem vyměnil na hrotu rychlonohého Abdullahiho Tanka za vytáhlého Ladislava Almásiho. A slovenský snajpr se mu odvděčil první ligovou brankou v sezoně. „Je hrozně důležité mít na výběr,“ uvědomuje si kouč Baníku.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zleva Jan Juroška z Ostravy, Ewerton z Ostravy, Ladislav Almási z Ostravy a Matěj Šín z Ostravy se radují z gólu.

Článek

Jeho slova platí obzvlášť v podobných utkáních, jako na severu Čech. „Teplice jsou známé tím, že hodně kvalitně brání,“ tuší Hapal. A v nedělním střetnutí to ukázaly dvojnásob. Po zásahu VAR a sporném vyloučení stopera Nemanji Mičeviče koncem první půle se mužstvo Zdenka Frťaly stáhlo do hlubokého obranného bloku. Což pro Tanka, autora pěti ligových gólů, který pro maximální využití svého rychlostního potenciálu potřebuje volný prostor, není ideální stav.

„I on se tam ale několikrát hezky uvolnil,“ chválil nigerijského čiperu Hapal. Ač měl pravdu, i on cítil, že bylo potřeba sáhnout ke změně. Bez čtyř centimetrů dvoumetrový Almási je totiž typologicky naprosto odlišným hrotovým útočníkem, a nakonec jedinou trefou rozhodl o osudu duelu.

„V současnosti hrajeme více zápasů s pohyblivějšími hráči než s těmi vysokými. Ale je určitě dobře, že v různých momentech můžeme vsadit na výšku, a v jiných zase na pohyb. Celkem máme čtyřku útočníků, ještě Filipa Kubalu s uzdraveným Jirkou Klímou, který už byl na lavičce,“ připomněl další variantu, přičemž v současnosti nejčastěji dostávají od úvodního hvizdu důvěru Kubala s Tankem.

Kouč Baníku, který neprohrál již přes dva měsíce, jednoduše má kam sáhnout. Což se mu v probíhajícím ročníku Fortuna ligy potvrdilo již poněkolikáté. Vzpomeňme na třetí kolo s Hradcem Králové (2:0), kdy se v nastavení prosadili žolíci David Buchta a Tanko po asistencích taktéž střídajících Tomáše Riga a Matěje Šína. Nebo na pátý hrací víkend, kdy se proti Českým Budějovicím dvakrát trefil tehdy ještě náhradník Tanko, přičemž druhou trefu mu připravil Buchta, jenž také nastoupil z lavičky.

Nedělní duel v Teplicích tak nabídl naprosto kontrastní obrázek. Na straně hostí Almásim či Šínem nabitá střídačka, srdnatě bojující domácí naopak kvůli zdravotním potížím trojice útočníků (Daniel Fila, Abdallah Gning, Jásir Núr) museli utkání dohrávat s původním povoláním defenzivním univerzálem Jehorem Cykalem na hrotu. A ač se ukrajinský mladík s poměrně nezvyklou rolí nepopasoval vůbec zle, rozdíl v momentálních silách žolíků mezi oběma stranami byl značný.

Reklama

  5 : 0 Slavia - Ostrava 5 : 0 dohráno
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
  Plzeň - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.