Hlavní obsah

Experty těší technická hra, klíčem k titulu podle nich bude úspěšnější záloha

VÍDEŇ

Hra záložní řady bude podle vyslanců firmy Castrol, jednoho ze sponzorů mistrovství Evropy, klíčem k triumfu v nedělním finále. Španělé na turnaji svojí technickou hrou dominují, nyní jim ale bude čelit houževnatý německý tým. „Úspěšnější tým ve středu pole získá trofej,“ shodli se Ottmar Hitzfeld, Emílio Butragueňo a Arséne Wenger na sobotním setkání s novináři.

Článek

Německý trenér Ottmar Hitzfeld bude od příští sezóny trénovat švýcarskou reprezentaci, ve finále čeká tuhý boj. „Německý tým se lepšil v průběhu turnaje, což tento tým umí. Kapitán Michael Ballack své spoluhráče dokázal stmelit, je to klíčový hráč týmu. A pozor, Němci umějí proti silnému soupeři zahrát. Jejich tajemství je, že i při špatném výkonu dokáží vstřelit góly,“ varuje Španěly bývalý kouč mnichovského Bayernu.

Španělé jsou ve finále velkého turnaje po dlouhé době a hodlají prodloužit jednadvacetizápasovou sérii neporazitelnosti. „Čtvrtfinále proti Itálii bylo pro náš tým zlomem. Po čtyřiadvaceti letech jsme ve finále a věřím, že tentokrát zvítězíme,“ věří Emilio Butragueňo.

Bývalý skvělý útočník se neobává, že dosud jedinému neporaženému týmu na turnaji bude chybět zraněný David Villa. „Villa měl klíčovou roli, ale šampión se musí i s takovou situací vyrovnat. Větší zodpovědnost bude mít Torres, který má velkou šanci ukázat jak velkým je útočníkem. Což už potvrdil i v anglické Premier League,“ upozornil na schopnosti střelce Liverpoolu Butragueňo.

Wenger věří Španělům

Nestranný může být Francouz Arséne Wenger, který má ve finále dva svěřence. Německý brankář Lehmann už v Arsenalu působit nebude, Španěl Fabregas by měl patřit k tahounům týmu v příští sezóně. Na šampionátu mladý záložník povětšinou jen střídá. „Ano, byl jsem překvapený, že Fabregas není v základu. Ale španělský tým má hodně talentovaných fotbalistů. Technicky zdatných, tak si podobných, že občas ani nevíte, jestli má míč Xavi, Iniesta nebo Fabregas,“ chválí tým z Pyrenejského poloostrova kouč Arsenalu, podle nějž Španělé vyhrají 2:1.

Klíčovým soubojem finále bude duel mezi záložníky Fabregasem a Ballackem, přestože německý kapitán má zdravotní potíže a jeho start je ohrožen. „Michael Ballack umí táhnout tým, má hodně zkušeností. A i když to nevypadá, hodně toho naběhá,“ uvedl Wenger, jehož slova potvrzují statistiky Castrolu. Ballack v každém utkání Němců naběhal největší vzdálenost. Wenger ocenil i technickou úroveň turnaje. „Je nutné také připomenout vzájemný respekt mezi hráči. Neviděli jsme ani jedno ošklivé gesto,“ pochválil fotbalisty na závěr zkušený trenér.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata: