Hlavní obsah

Bude to Barošův turnaj, tvrdí Fenin před začátkem Eura

Teplice

Nedávný reprezentační fotbalový útočník Martin Fenin se opět představil na trávníku teplických Stínadel, kde nastartoval svoji kariéru. Nastoupil za All Stars Team Pavla Verbíře při exhibičním zápase v rámci žákovského Mc Donalds Cupu. Návrat do dresu Teplic zatím hráč Chotěbuzi neplánuje, což Fenin prozradil i v rozhovoru pro Sport.cz, stejně jako fakt, že na nadcházejícím ME věří střeleckým schopnostem Milana Baroše.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Fenin na tréninku.

Článek

Co vás přivedlo k tomu, abyste si zahrál fotbal na svém bývalém domácím stadiónu?

Už před dvěma měsíci mi Pavel Verbíř vyprávěl o tom, že chystá oficiální rozlučku s kariérou. A pozval mě do svého týmu ještě třeba s Michalem Doležalem. Bylo to pěkné. Jsme tři kamarádi a připomněli jsme si dobu, kdy jsme spolu hráli za Teplice.

Po jak dlouhé době jste se ocitl na hřišti?

Po dvou týdnech, kdy mi skončila klubová sezóna v Cottbusu. Takže jsem si teď zahrál v rámci dovolené, kterou mám až do 24. června. To bych měl zahájit přípravu v Německu.

Neproběhlo nyní nějaké přemlouvání ze strany vedení Teplic ohledně vašeho případného návratu na sever Čech?

Ne. O tom jsme se vůbec nebavili. Na fotbal nepřišla řeč. Vycházím z toho, že mám v Cottbusu smlouvu ještě na dva roky.

Sledujete českou reprezentaci?

Zasáhl jsem i do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy. Štve mě, že aktuálně nejsem v národním týmu, ale už s tím nic nenadělám. Na EURO se nepojedu ani podívat, i když je to z Teplic do Vratislavi kousek. Klukům budu držet palce u televize.

V nominaci jsou čtyři útočníci. Co si o tom myslíte?

To je otázka. Slyšel jsem, že se bude hrát jen na jednoho útočníka. Ale to se může s přibývajícím průběhem turnaje změnit. Takže čtyři kluci vepředu, co jsou v kádru, není moc. Necid se vrací po zranění a o to bude mít větší chuť se třeba ukázat.

Jste v kontaktu s některými bývalými spoluhráči z reprezentace?

S Milanem Barošem. Sebevědomí mu zvedl turecký titul s Galatasarayem. Přeji mu, aby se mu to na šampionátu povedlo, a věřím, že to bude jeho turnaj. Tedy, že dá nějaké góly, které nám pomohou.

Působíte v Německu. Jak odhadujete ambice tamního mužstva?

Mám pocit, že vyhoří. Byť mají jeden z nejlepších týmů. Ale tam se o ničem jiném, než o úspěchu nemluví, a to nemusí být vždycky dobré. Očekávání jsou opravdu veliká a může na ně padnout tíha z té zodpovědnosti.

Jak se těšíte na letní přípravu v klubu?

Chci mít radost z toho, až budu nabírat sílu. A chtěl bych zase střílet góly ve druhé bundeslize. Cottbus by si asi přál postup do první bundesligy, ale máme smůlu, že do naší soutěže spadly Kaiserslautern, Kolín a Hertha Berlín. A tyhle kluby jsou finančně někde jinde. S nimi držet krok bude moc těžké.

Reklama

Související témata: