Hlavní obsah

Španělé prahnou ve finále dvou posledních mistrů světa po zlatém hattricku, svůj sen sní i Italové

Kyjev

Zatímco Španělé titul evropských šampiónů obhajují, Italové ho mohou vyhrát po dlouhých 44 letech. Finále fotbalového EURO 2012 je také duelem dvou posledních mistrů světa. A pokud favorizované Španělsko nedělní bitvu v Kyjevě (začátek ve 20:45) zvládne, stane se první zemí ve fotbalové historii, která dokáže vyhrát tři velké šampionáty v řadě. Jenže Itálie zase hodlá naplnit roli černého koně, který se během turnaje náramně rozjel.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Italský fotbalista Andrea Pirlo zahrává přímý kop proti Španělsku v úvodním utkání skupiny C na EURO 2012

Článek

Oba finalisté se zatím častují jen galantními výroky plnými respektu. Aby ne, když se hned ve svém prvním duelu na šampionátu Španělé s Italy rozešli po remíze 1:1 smírně.

„Nejsem překvapen, že do finále došla právě Itálie. Hrála dobře v celém turnaji," říká diplomaticky španělský gólman Iker Casillas. „Španělé už válcují svět posledních šest let," revanšuje se ve stejném duchu jeho italský protějšek Gianluigi Buffon.

„Itálie je tým, který nám dosud nadělal nejvíce problémů. Dokázali poskládat perfektní kádr a jsou velmi silní ve čtyřčlenné obranné řadě," vyznává lichotky i španělský kouč Vicente Del Bosque. „Španělé během posledních let dokázali, že jsou nejlepší na světě," ctí je také italský trenér Cesare Prandelli.

Obhájci chtějí přepsat historii

Hezká slova však půjdou v neděli večer na trávníku Olympijského stadiónu v Kyjevě stranou. Oba rivalové mají dost argumentů, proč by se právě oni měli stát mistry Evropy. Španělsko především proto, aby jako první země fotbalové historie dokázala ovládnout třetí velký šampionát v řadě.

„Chceme pokračovat na této téměř nepřekonatelné úrovni. Nikdo před námi tři tituly za sebou nezískal, právě my můžeme být první. Vyžadovalo to spoustu let práce a pokory," poukazuje Sergio Ramos. Spolu s Casillasem, Xavim, Xabi Alonsem, Iniestou, Fabregasem a Torresem mohou vytvořit klub Sedmi statečných, kteří se budou podílet na všech titulech z ME 2008, MS 2010 a ME 2012.

V letech skandálů vítězí „squadra azzura"...

„To je moc hezké, Španělé jsou samozřejmě favoritem. Na první pohled je však patrná spousta analogií s mistrovstvím světa 2006. A to jsme vyhráli my," poukazuje Buffon.

Znovu by tak měla platit paradoxní rovnice, že pokud italským fotbalem otřásá velký skandál, stává se „squadra azzura" šampiónem. Stejně jako v letech 1982 a 2006. „Umíme se semknout a zůstat hrdí i ve chvíli, kdy to od nás nikdo nečeká. To je naše síla. Ve finále to ukážeme," věří Buffon.

„Klid. Je to padesát na padesát. Použijeme své největší zbraně a nebudeme měnit herní styl," ujišťuje Del Bosque, že obhájci sebedůvěru neztrácejí.

„Jenže ani my ještě nekončíme. Pokud bychom titul nezískali, bylo by to jako přijet do Říma a nevidět papeže," nechal se slyšet italský záložník Andrea Pirlo, zřejmě největší kandidát na nejlepšího hráče turnaje.

Španělsko - Itálie
Finále EURO 2012, neděle od 20:45 v Kyjevě. Rozhodčí Proenca (Portugalsko). Přímý přenos vysílá ČT4, on-line přenos můžete sledovat na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Španělsko: Casillas - Arbeloa, Piqué, Ramos, Alba - Xavi, Busquets, Alonso - Silva, Fábregas, Iniesta.
Itálie: Buffon - Balzaretti, Barzagli, Bonucci, Chiellini - Pirlo - Marchisio, Montolivo, De Rossi - Balotelli, Cassano.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0