Hlavní obsah

Češi, Slováci i Oranje se v žebříčku FIFA propadnou. Rudí ďáblové na vrcholu

Praha

Postup České republiky na evropský šampionát do Francie je už měsíc hotovou záležitostí, v nadcházejícím listopadovém pořadí žebříčku FIFA se však svěřenci Pavla Vrby o dvě pozice propadnou. Do pořadí se totiž započítají poslední kvalifikační duely s Tureckem (0:2) a v Nizozemsku (3:2). Českému týmu bude nově patřit 17. pozice, Slováci dokonce vypadnou z první dvacítky. Další dvě pozice ztratí i povadlé Tulipány (od listopadu až 16. tým světa), naopak poprvé v historii se na vrchol dostane reprezentace Belgie.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Belgičtí fotbalisté (zleva) Eden Hazard, Radja Nainggolan a Kevin De Bruyne se radují z postupu na EURO 2016.

Článek

Až dosud se v čele světového žebříčku drželi Argentinci, jenže těm se nevydařil start kvalifikace o postup na MS 2018 - ve dvou zápasech s Ekvádorem a v Paraguayi Albiceleste uhráli jen bod při skóre 0:2. Prohrou v kvalifikaci v Irsku ztratilo i dosud druhé Německo.

Belgičtí Rudí ďáblové naopak v říjnu smetli 4:1 Andorru a porazili 3:1 Izrael, což jim v příštím vydání žebříčku zajistí celkem 1440 bodů a průběžné vedení. Druzí budou Němci (1388) a na třetí pozici těsně spadne Argentina (1383). Belgičané ještě nikdy žebříčku FIFA nekralovali, dvaadvacet let po zavedení ratingu na tom byli nejlépe letos v září na druhé pozici. Ještě před šesti lety přitom Rudí ďáblové byli až šestašedesátí.

Největším skokanem v elitní desítce budou Chilané. Jihoameričtí šampióni poskočí z deváté na pátou pozici FIFA. Naopak další propad si připíší Nizozemci - hráči Oranje budou až šestnáctým týmem světa, naopak další soupeř českých fotbalistů z kvalifikace Turecko poskočí z 36. příčky na osmnáctou.

Sedmnáctá bude Česká republika, naopak Slovensko, naposledy 18. národní tým planety, vypadne z nejlepší dvacítky.

Budoucí pořadí žebříčku FIFA (platné od 5. listopadu 2015):
1. Belgie
2. Německo
3. Argentina
4. Portugalsko
5. Chile
6. Španělsko
7. Kolumbie
8. Brazílie
9. Anglie
10. Rakousko
11. Švýcarsko
12. Uruguay
13. Itálie
14. Rumunsko
15. Wales
16. Nizozemsko
17. Česká republika
18. Turecko
19. Chorvatsko
20. Bosna a Hercegovina
zdroj: espnfc.com

Reklama