Hlavní obsah

Návrat Rosického mužstvu pomůže, věří Kuka a láká Zidana na malé EURO veteránů

Praha

Zase outsidery. Pavel Kuka věří, že výchozí pozice podobná té, v jaké čeští fotbalisté před dvaceti lety odjížděli do Anglie, jeho následníkům na šampionátu ve Francii pomůže. „Myslím pozitivně - teď je to na straně favoritů, Španělů, Chorvatů a nevyzpytatelných Turků. Musí potvrdit, že jsou lepší než my - a já bych v jejich roli nechtěl stát. Naopak, my jsme v lepší pozici,“ poukazuje vicemistr Evropy z roku 1996.

Rozhovor s Pavlem KukouVideo: Sport.cz

 
Článek

Šestky jim svědčí - 1976 zlato, 1996 stříbro. Na řadě posloupnosti je teď Francie 2016.

„Ono se už v Anglii říkalo, že se věci po 20 letech opakují. My to bohužel úplně nedotáhli. Kdyby ve finále došlo na penalty, tak jsme asi měli větší šanci. V tom jsme jako Češi úspěšní stoprocentně - nepamatuji si, že bychom někdy nějaký rozstřel nevyhráli," usmívá se trochu hořce Pavel Kuka.

„Penalty nám ostatně pomohly i v semifinále s Francií, takže bychom byli ve velké výhodě. Ve finále bohužel rozhodovalo jiné pravidlo, zlatý gól, kvůli němuž jsme o titul přišli," dodává bývalý útočník.

Postup nebyl náhodný

Vrbovu týmu věří. „Jsem přesvědčený, že když tým postoupí ze skupiny, jako my tenkrát, a porazí dvakrát Holanďany, nejsou to žádné náhody. A nebudeme si říkat, že jsou teď Holanďani slabí, jak máme my Češi ve zvyku. Není to pravda, mužstvo hrálo velice disciplinovaně, jako kolektiv, bez výrazných hvězd. To je pro turnaj rozhodně lepší, než spoléhat na pár individualit, že vám všechno rozhodnou," poukazuje Kuka.

Národní tým se navíc dočkal vytoužené posily. „Před ME se vrátil Tomáš Rosický se svojí obrovskou kvalitou. Vypadá to, že je ve velmi dobré kondici, dokázal sehrát tři zápasy za sebou. A vůbec ne špatně, naopak."

Troufá si zorganizovat velkou akci

Právě Kuka je hlavním organizátorem sdružení Czech Team 96. Anglická parta díky němu stále drží pohromadě, hraje zápasy a účastní se charitativních akcí.

„Příští rok bychom rádi zorganizovali zatím největší akci, malý turnaj semifinalistů z EURO 1996. Tedy nás, Německa, Anglie a Francie. Dostat sem hráče jako Zinedine Zidane či Youri Djorkaeff by byla skvělá propagace fotbalu. Bylo by to takové malé EURO pro hráče nad 35 let," překvapuje Kuka.

„Zatím ale nechci nic slibovat, protože k tomu je třeba sehnat silné partnery. Budu ale o to usilovat," dodává.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.