Hlavní obsah

Pět miliard! Chorvaty táhne generace výjimečných, celý český tým stojí jako Modrič

Saint Étienne

Chorvatsko má být pro Česko v pátečním pokračování skupiny D na fotbalovém mistrovství Evropy ve Francii přijatelnějším soupeřem. Přes zemi, kterou většina fanoušků zná hlavně jako cílovou destinaci letní dovolené, má vést cesta k prvním bodům dávajícím reálnou naději na osmifinále. Jenže Vrbův tým čeká sestava nabitá samými hvězdami.

Foto: John Sibley, Reuters

Luka Modrič oslavuje svůj gól proti Turecku.

Článek

Výběr země od Jadranu přicestoval na čtvrtý kontinentální šampionát v řadě. Celkově je na pátém mistrovství Evropy. Nejdál došel v letech 1996 a 2008 do čtvrtfinále. Jenže nynější výběr údajně zahrnuje z historického pohledu absolutní elitu.

„Tým, který má k dispozici Ante Čačič, je lepší než můj, s nímž jsem vybojoval bronz na mistrovství světa," prohlásil dokonce Miroslav Blaževič, pod jehož taktovkou došel celek kolem Davora Šukera shodou okolností právě ve Francii 1998 k největšímu fotbalovému úspěchu země.

Ten má být letos přepsán. Chorvaty táhne generace výjimečných hráčů. „Často jsem slyšel, proč v přípravě hrajeme s Ruskem či Maltou. Ale ukažte mi mužstvo, které hraje stejný fotbal jako Španělsko nebo Chorvatsko. V Evropě takové neexistuje," netají trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba, že půjde o střet s dalšími excelentními fotbalisty.

„Dvojice Rakitič a Modrič ve středu chorvatské zálohy je stejně skvělá jako Iniesta s Busquetsem, jimž jsme čelili při střetu se Španělskem. Herní styl Chorvatů se příliš neliší, vždyť jejich nejlepší hráči hrají ve španělských top klubech či dalších elitních týmech Evropy," přemítá Vrba.

Nejdražší hráči páteční bitvy v St. Étienne
TýmJménoPostKlubCena
Česko
Petr ČechbrankářArsenal12 miliónů eur
Vladimír DaridazáložníkHertha Berlín10 miliónů eur
Tomáš NecidútočníkBursaspor4,5 miliónů eur
Chorvatsko
Luka ModričzáložníkReal Madrid50 miliónů eur
Ivan RakitičzáložníkFC Barcelona50 miliónů eur
Ivan PerišičzáložníkInter Milán21 miliónů eur

Sestavu, kterou trenér Čačič nasadil do úvodního představení Chorvatů na šampionátu s Tureckem (1:0), tvořili fotbalisté z pěti evropských soutěží. Důvěru dostali borci nastupující ve Španělsku (2), Itálii (5), Francii (1), Ukrajině (2) a Rusku (1). Klubové zastoupení přitom mají giganti jako Real Madrid, Barcelona, Inter Milán či Juventus.

Podle renomovaného serveru transfermarkt.de základní sestava Chorvatů ze zápasu s Tureckem přijde na přestupovém trhu na 196 miliónů eur, tedy 5,3 miliardy korun. A to ještě jen na lavičce náhradníků zůstal kupříkladu Kovačič z Realu Madrid, jehož si Bílý balet cení na 20 miliónů eur.

Kadlec: Disponují extrémně silnou generací

„Síla Chorvatů je obrovská. Mají vynikající individuality, Rakitič s Modričem jsou zcela výjimeční," připouští český obránce Roman Hubník při vidině pátečního duelu. „Aktuálně disponují světovými hráči, extrémně silnou generací," přitakává zadák Michal Kadlec.

Čeští borci zastoupení v zahajovací jedenáctce bitvy se Španělskem (0:1) stojí v součtu 1,1 miliardy. Jednoznačně nejdražším hráčem Vrbova kádru je brankář Petr Čech, jehož si Arsenal cení na 12 miliónů eur. Druhým v pořadí je o dva milióny levnější Darida z německé Herthy, třetím nejnákladnějším hráčem pro případné zájemce je Necid z tureckého Bursasporu za 4,5 miliónu eur. Nejméně by potenciální kupce vyšel Hubník, jehož cena před turnajem byla 400 tisíc eur.

Naproti tomu v sestavě Chorvatů je nejlevnějším veterán Srna z Doněcku za 4 milióny eur. Perišič, ofenzivní křídlo z Interu Milán, stojí 21 miliónů eur. Dvojice Modrič (Real Madrid) a Rakitič (Barcelona) se pohybuje na hranici padesáti miliónů eur.

Jak dopadne zápas mezi Českou republikou a Chorvatskem?
Zvítězí Česká republika
40,9 %
Zápas skončí remízou
12,3 %
Zvítězí Chorvatsko
46,8 %
Celkem hlasovalo 35302 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články