Hlavní obsah

Sbohem! Kuijt po prohře v Praze ukončil reprezentační kariéru

Amsterdam

Nizozemský útočník Dirk Kuijt z Fenerbahce Istanbul ukončil reprezentační kariéru. Čtyřiatřicetiletý fotbalista se rozhodl po rozhovoru s trenérem národního týmu Guusem Hiddinkem, který mu po prohře 1:2 s Českou republikou v kvalifikaci mistrovství Evropy oznámil, že pro něj už nemá v týmu místo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nizozemský útočník Dirk Kuijt při tréninku před utkáním kvalifikace ME 2016 v Praze.

Článek

"Zápas v Praze ukázal, že místo v útoku patří mladším. A abych byl upřímný, tak ve čtyřiatřiceti letech nemám náladu sedět dva roky na lavičce a hrát sporadicky," citovala Kuijta agentura Reuters. "Chtěl bych být platný na hřišti, ale trenér pro mě nemá místo, takže je nejlepší skončit," dodal s tím, že v případě velké nouze však Hiddinkovi rád pomůže.

Kuijt přitom původně figuroval v širším výběru na další kvalifikační zápasy s Kazachstánem a Islandem, v konečné nominaci však již není. Do týmu Oranje se po zranění vrací klíčový hráč Arjen Robben, který při startu kvalifikace chyběl, zpět je také útočník Klaas-Jan Huntelaar. Hiddink se rozhodl dát šanci i stoperu Jeffreyi Brumovi, který za národní tým nastoupil naposledy před rokem.

Kuijt za Nizozemsko odehrál 104 zápasů a dal 24 branek. Získal stříbro z mistrovství světa v roce 2010, na letošním šampionátu přispěl bývalý hráč Utrechtu, Feyenoordu a Liverpoolu k bronzové medaili. Naposledy za reprezentaci nastoupil na začátku září v přípravě s Itálií.

Reklama

Související témata: