Hlavní obsah

Lovren po české penaltě zuřil: Co mám jako dělat? Většina lidí by řekla, že nebyla

Chorvatský fotbalista Dejan Lovren netajil po remíze 1:1 s českou reprezentací na mistrovství Evropy rozhořčení, že se po jeho zákroku na Patrika Schicka kopala penalta. Jednatřicetiletý obránce v prvním poločase trefil při výskoku českého střelce loktem do obličeje, způsobil mu krvavé zranění, načež španělský sudí Cerro Grande po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu nařídil penaltu, po níž šli svěřenci Jaroslava Šilhavého do vedení. Chorvaté dokázali už jen vyrovnat a mají po dvou zápasech ve skupině D jen bod.

Foto: Andy Buchanan, Reuters

Chorvat Dejan Lovren loktem fauluje Patrika Schicka. Z nařízené penalty český hráč skóroval.

Článek

"Když si to zpětně přeberu, tak jsem Schicka vůbec neviděl," řekl Lovren chorvatskému listu Sportske novosti. "Šel jsem do vzduchu pro míč a vyskočil stejně, jako to dělám celý život. Jinak jsem vyskočit nemohl. Nebo co jsem měl dělat? Skákat bez paží jako svíčka? Většina lidí by řekla, že to penalta nebyla a ani rozhodčí to tak zprvu neviděl. Kdyby nebyl VAR, o pokutový kop by nešlo. Jenže co mám dělat," uvedl Lovren.

Na jeho stranu se postavili i bývalí slavní angličtí fotbalisté. Gary Lineker na twitteru napsal, že "je povzbudivé vidět, jak je VAR směšný úplně všude. Rio Ferdinand zase prohlásil, že zavedení videa přineslo i změnu v posuzování zákroků.

"Je to další situace, která by bez VAR penaltou neskončila. Jenže s VAR se to zásadně mění a máme z toho penaltu. Podle mě neměla být. Oba hráči šli do vzduchu a oba měli ruce ve vzduchu. Pochopitelně jeden druhého udeřil, ale nemyslím si, že tam byl od Lovrena úmysl vyskočit a někoho zranit," řekl Ferdinand BBC.

Foto: Justin Tallis, Reuters

Dejan Lovren s chorvatským koučem Zlatkem Daličem.

Vicemistři světa i za nepříznivého stavu zareagovali a na začátku druhé půle vyrovnali zásluhou Ivana Perišiče. Jenže druhý gól už nepřidali, a tak vedle penalty poukazovali i na svůj nepřesvědčivý výkon.

"Po tomhle zápase přetrvává hořká pachuť, že jsme ho nevyhráli. Do utkání jsme vstoupili úplně rozhození. Ve druhé části jsme už byli lepší, dali gól a mohli přidat další, jenže se to nepovedlo a nevyhráli jsme. Musíme tedy porazit Skotsko," řekl na webu UEFA chorvatský kapitán Luka Modrič, který byl vyhlášen mužem zápasu.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Podobně hovořil i autor vyrovnávací branky Perišič. "Nehrajeme dobře. Prostě nehrajeme a nevím, proč to tak je. Každý v týmu ze sebe musí vydat víc než dosud. Jinak jedeme po základní části domů. Pořád ještě máme šanci postoupit, ale musíme zabrat."

V posledním utkání ve skupině se Chorvaté střetnou v přímé bitvě o naději se Skotskem, které remizovalo 0:0 s Anglií a má v tabulce rovněž jeden bod. Anglie s Českem jsou v čele se čtyřmi body a čeká je ve stejný den vzájemný zápas ve Wembley.

"Potřebujeme hrát s větším nasazením. Proti Česku jsme byli v úvodu pozadu, a i když jsme se po přestávce zlepšili, na výhru to nestačilo. Se Skotskem to bude těžké, ale tady na Euru je každý zápas složitý. Máme to pořád ve svých rukou a pokusíme se zlepšit a další zápas vyhrát," řekl chorvatský trenér Zlatko Dalič.

Reklama

Související témata: