Hlavní obsah

Turecko má smůlu! Fotbalové mistrovství Evropy v roce 2024 bude hostit Německo

Fotbalové mistrovství Evropy v roce 2024 bude hostit Německo. Evropská fotbalová unie UEFA mu dala přednost před druhým kandidátem Tureckem. Jméno vítěze voleb dnes v Nyonu zveřejnil prezident UEFA Aleksander Čeferin, rozhodlo tajné hlasování 17 členů výkonného výboru unie. Z nich bylo 12 pro Německo, čtyři pro Turecko a jeden se zdržel.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Fotbalové mistrovství Evropy v roce 2024 bude hostit Německo.

Článek

"Zvítězila o něco silnější kandidatura," řekl místopředseda UEFA David Gill. Jednou z hlavních německých výhod byl fakt, že celková kapacita stadionů je o 300 tisíc více, než má turecká.

Německo bude pořadatelem evropského šampionátu podruhé v historii, předtím se tam závěrečný turnaj ME konal v roce 1988. Spolková republika také dvakrát hostila mistrovství světa v letech 1974 a 2006.

Na turnaji se odehraje 51 zápasů ve 32 dnech, hostit ho bude deset německých měst Berlín, Mnichov, Dortmund, Gelsenkirchen, Stuttgart, Hamburk, Düsseldorf, Kolín nad Rýnem, Lipsko a Frankfurt. Finále bude buď v Berlíně, nebo v Mnichově.

"Máme úžasné stadiony, fanoušky milující fotbal a hlavně lidi, kteří rádi slaví s ostatními Evropany. Uspořádáme v Německu obrovskou fotbalovou párty," uvedl bývalý reprezentační kapitán Philipp Lahm, který byl ambasadorem kandidatury.

EURO v Turecku

Turecko už počtvrté při volbě hostitele Eura neuspělo, UEFA mu nepřidělila kontinentální šampionát už v letech 2008, 2012 a 2016. Letos mu zřejmě uškodila i politická situace v zemi i v sousední Sýrii, kde se válčí.

Nevýhodou Turecka oproti Německu byla také náročnější doprava fanoušků a menší zkušenosti s organizováním podobné akce. "To, že nás UEFA přes všechny naše přednosti nevybrala, je smutné. Pro nás by bylo pořádání takového turnaje v každém směru výhrou," řekl turecký ministr sportu Mehmet Kasapoglu, jenž byl volbě osobně přítomen.

Pro příští ME v roce 2020 UEFA poprvé zvolila variantu rozložit turnaj do 12 měst ve 12 evropských zemích. Mezi nimi je i Německo a Mnichov. Více o EURO 2020 najdete zde.

Reklama

Související témata: